USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Okul Önceciler Adalet İstiyor

Yaklaşık 33 bin mezun öğrencisi bulanan Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü haklarının korunmasını istiyor.

Okul Önceciler Adalet İstiyor
11-08-2023 00:08

Okul Öncesi Öğretmenleri, alanları dışında da pedagojik formasyon eğitimi alıp öğretmen olabilen çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin, kendi alanlarında kalmaları için 1,5 yıldır çaba sarf ediyorlar.

Bilindiği gibi bir öğretmen eğitim fakültesinden yetişmektedir fakat formasyon eğitimi alan öğrenciler de öğretmen olarak atanabilmektedir. Bu durumda mağduriyetin en fazla yaşandığı okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunları TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep etmektedir. Çünkü 400 bin sıralama ile sağlık bilimleri fakültesinden mezun olan öğrenciler, 20 bin sıralama ile eğitim fakültesini kazanan öğrencilerin önüne geçip adalet ilkesini ihlal edildiğini, bu adaletsizliğin giderilmesi için mahkemeye başvurduklarını ve mahkeme kararının YÖK tarafından cevaplandırılmadığını belirtip gereğinin bir an önce yerine getirilmesini istediklerini dile getirmektedirler. Danıştay, 1,5 yıl içerisinde üç kez çocuk gelişimi bölümü ile okul öncesi öğretmenliği bölümünün eşdeğer olmadığına dair rapor istedi; ancak YÖK bu raporları sunmadı. YÖK, 2018 yılında iki bölümün ayrı olduğunu beyan ettiği halde, adaletin sağlanmasına engel oluyor.

Okul öncesi öğretmenliği Türkiye genelinde 20-30 bin sıralama ile tercih edilirken, Açık öğretim Fakültesi (AÖF) çocuk gelişimi bölümü için sınav koşulu aranmamaktadır. Bunun yanı sıra, bu iki bölümün hem ön lisans hem de lisans programlarının başarı sıralamaları 200 binden başlayarak 1-2 milyona kadar uzanmaktadır. Bu durum, normal düzenin dışında bir ihlal olarak görülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ