USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Bağ bozumu zamanı geldiğinde, geleneksel yöntemlerle nasıl pekmez üretiliyor?

Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı
16-09-2023 14:40

Hasat Zamanı Geldi: Üzüm Bağlarından Pekmez Kazanlarına

Batman’ın Sason ilçesinin kırsal kesimlerinde üreticilerin zahmetle yetiştirdikleri üzümlerin hasadıyla birlikte pekmez kazanları da kaynamaya başladı. Bağ bozumu sonrasında toplanan üzümler, ayakla sıkma yöntemi ile şıraya dönüştürülüyor. Ardından bu şıra, büyük kazanlarda meşe odunuyla üç gün boyunca kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Tradyonel Yöntemlerle Pekmez Üretimi

Sason’a bağlı Dereköy’de yaşayan köy sakinleri, kışlık pekmez hazırlıklarını sürdürüyor. Üzümlerini hasat eden köy sakinlerinden Mahmut Çelik, bu kara üzümlerin hasadının büyük emekle gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Bahçemizde büyük bir emekle yetiştirdiğimiz kara üzümlerin hasadına başladık. Geleneksel yöntemlerle, dedelerimizden gördüğümüz şekilde ayakla sıkarak şırasını çıkartıyoruz. Bu şırayı, meşe odunuyla kaynatarak organik pekmez haline getiriyoruz. Pekmezlerimizi satarak aile bütçemize katkıda bulunuyoruz.”

Üzüm Şırasının Üç Farklı Değerlendirilmesi

Üzümlerin hasadı sonrası elde edilen şıra, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılıyor. Zübeyde Çelik, hasat edilen üzüm şırasının üç ayrı şekilde değerlendirildiğini belirtti. Çelik,

“Bu yılın üzüm hasadı oldukça bereketliydi. Şırayı üçe ayırıp, bir kısmını cevizli sucuk yapımında kullanıyoruz, bir kısmını bastık ve kalanını da kaynatarak pekmez yaparak satışa sunuyoruz.”

şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ