USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Bebeğinizde Dışkı Yapamama Durumu 'Hirschsprung Hastalığı' Tedavi Edilebilir"

Hirschsprung Hastalığı Nedir?

"Bebeğinizde Dışkı Yapamama Durumu 'Hirschsprung Hastalığı' Tedavi Edilebilir"
22-09-2024 16:15

Doğumsal Bir Sorun

Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Kemal Çiğdem, " Hirschsprung hastalığı, halk arasında bağırsak felci olarak da bilinir ve bebeklerin doğum anından itibaren dışkı yapamama durumu ile kendini gösterir," dedi. Peki, bu hastalığın belirtileri nelerdir? Bu durumu anlamak ve doğru tedavi yöntemlerini uygulamak neden bu kadar önemlidir?

Erken Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Prof. Çiğdem, kalın bağırsağın alt kısımlarında bulunan sinir hücrelerinin gelişememesi sonucu oluşan bu durumun, çoğu ebeveyn tarafından fark edilmediğini belirtti. “Bağırsak felci, kabızlık ile sıklıkla karıştırılmakta. Ancak kabızlık sonradan oluşabilirken, Hirschsprung hastalığı doğuştan bir sağlık sorunudur,” dedi. Erken teşhisin önemi nedir ve tedavi süreci nasıl işleyecek?

Teşhis Süreci ve Cerrahi Müdahale

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk 24 ile 48 saat içerisinde gaitalarını çıkarabilmelerinin normal dışkılama sürecini belirttiğini ifade eden Prof. Çiğdem, "Bağırsakların görüntülenmesi ve biyopsi ile teşhis sürecini ilerletiyoruz," diye konuştu. Erken tanı alan bebeklerde cerrahi müdahale şansı yüksek olabiliyor. Hangi aşamalarda cerrahi müdahale gereklidir?

Başarı Oranı ve Takip Süreci

Hirschsprung hastalığının tekrarlama ihtimalinin oldukça düşük olduğunu aktaran Prof. Çiğdem, "Bazı durumlarda tekrarlayan kabızlık atakları görülebilir," dedi. Bu noktada ailelere, ameliyat sonrası kontrollerin önemini vurguladı. Aileler bu tür belirtileri fark ettiklerinde nasıl bir yol izlemelidir?

Sağlıklı Bireyler Yetiştirmek

Sağlığına kavuşan bebeklerin, hekimler için mutluluk kaynağı olduğunu belirten Prof. Çiğdem, "Her bebek için tedavi sürecinin en iyi şekilde ilerlemesi için çalışıyoruz," şeklinde konuştu. Peki, bu süreçte ailelerin nasıl bir rolü var? Ebeveynler, çocuklarının sağlığı için nelere dikkat etmelidir?

Bu hastalıkla ilgili farkındalığın artırılması, erken teşhis ve tedavi süreçlerinin önemi vurgulanıyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ