Proje Teknik Hazırlıkları ve Detayları
Adıyaman Valiliği, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan Adıyaman'da inşa edilecek olan "Kent Meydanı ve Çevresi Kentsel Düzenleme" projesinin teknik hazırlıkları, tasarım süreci ve mimari detaylarının büyük oranda tamamlandığını bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, projenin dört etaptan oluşacağı ve vatandaşların talepleri ile nitelikli çoğunluğun onayıyla uygulamaya alınacağı belirtildi.
Projenin Mimari ve Ticari Katkıları
Adıyaman Valisi Osman Varol, projenin mimari olarak kente estetik katacağını ve ticari faaliyetler açısından büyük önem arz edeceğini belirtti. Vali Varol, "Adıyaman’ın kalbi olan eski kent merkezinin ve çevresinin kentin mirasında esinlenerek modern bir biçimde yeniden ayağa kaldırılması için hazırlanan bu projede sadece yeni bir meydan planı yapılmamış, kentsel donatılar, bölgedeki ticari faaliyetin canlandırıldığı mimari bir anlayış, kent parkları ve sosyal tesisler ile desteklenen geniş ofis alanlarına da yer verilerek bütüncül bir kent merkezi oluşturulmuştur," dedi.
Vatandaşların Bilgilendirilmesi ve Katılımı
Vali Varol, proje hakkında vatandaşlara sürekli olarak bilgilendirme yapılacağını vurgulayarak, kamuoyunda yanlış bilgilendirmelerden kaçınılması gerektiğini belirtti. "Bu nedenle kent meydanı ve çevresi kentsel düzenleme projesi hakkında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un da daha önce açık bir biçimde belirttiği bazı konuları vatandaşlarımızla paylaşma gereği hissedilmiştir," ifadelerini kullandı.
Projenin Uygulama Aşamaları
Projenin dört etaptan oluştuğunu belirten Varol, "Tek bir seferde gerçekleştirilecek bir proje değildir. Başlangıçta, Atatürk Bulvarına cepheli olan birinci etap ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecektir. Sonrasında, vatandaşlarımızın talep ve onayları doğrultusunda diğer etaplara geçilmesine karar verilecektir," dedi. Vatandaşların mülkiyet haklarının korunacağını belirten Vali, tüm malikler ve ilgililerle detaylı bilgilendirme toplantıları yapılacağını ve gerekli onayların alınması sonrası çalışmalara başlanacağını ifade etti.
Esnaflar İçin Geçici Faaliyet Alanları
Vali Varol, projede esnaflara geçici faaliyet alanlarının tesis edileceğini belirtti. "Etaplar halinde gerçekleştirilecek olan çalışmaların devam ettiği süre içerisinde bu bölgede yer alan ve faaliyetlerini sürdürmekte olan esnaflarımız için yine çok yakın ve merkezi bir bölgede geçici faaliyet alanları oluşturularak inşaat süresince bu bölgedeki esnaflarımıza tahsisleri sağlanacaktır," dedi.
Vatandaşların Onay Süreci
Projede, maliklerin ve hak sahiplerinin salt çoğunluğunun onayının yeterli olmasına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatları ile nitelikli yüksek oranlı bir çoğunluğun onayıyla proje etaplarının hayata geçebileceği belirtildi. Bu süreçte vatandaşların onayı ve katılımı, projenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için büyük önem taşıyor.
"Adıyaman’ın kalbi olan eski kent merkezinin ve çevresinin kentin mirasında esinlenerek modern bir biçimde yeniden ayağa kaldırılması için hazırlanan bu projede sadece yeni bir meydan planı yapılmamış, kentsel donatılar, bölgedeki ticari faaliyetin canlandırıldığı mimari bir anlayış, kent parkları ve sosyal tesisler ile desteklenen geniş ofis alanlarına da yer verilerek bütüncül bir kent merkezi oluşturulmuştur." - Vali Osman Varol AA