USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Minik Kalplere İlk Yardım" Projesi Gaziantep'te Hayat Kurtarıyor

Gaziantep'te artan bebek ölümleri nasıl önleniyor? Anneler ve anne adaylarına verilen ilk yardım eğitimleriyle hayatlar kurtarılabilir mi?

"Minik Kalplere İlk Yardım" Projesi Gaziantep'te Hayat Kurtarıyor
05-09-2024 21:15
GAZİANTEP

Bebek Ölümlerine Karşı İlk Yardım Eğitimi

Gaziantep'te bebek ölümlerinin önüne geçmek amacıyla başlatılan "Minik Kalplere İlk Yardım" projesi, özellikle yeni doğan bebeklerde meydana gelebilecek acil durumlara karşı anneleri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Proje, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel’in öncülüğünde hayata geçirilirken, eğitimler hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak Üçoklar Mahallesi’nde başlayan eğitimler, Boyno Mahallesi’nde evli anne ve anne adaylarının katılımıyla devam etti.

Projenin Amaçları ve Hedefleri

Projeye katılan annelere, bebeklerde kalp ve solunum durması gibi acil durumlar karşısında yapılması gereken ilk müdahaleler öğretiliyor. Eğitimlerle, bebeklerin hayatını tehdit eden bu tür acil durumlar karşısında annelerin bilinçli müdahale edebilmesi hedefleniyor. Böylece bebek ölüm oranlarının azaltılması amaçlanıyor.

“Belki bebek ölümlerini azaltma yönünde bir faydamız olur diye düşündük ve bu projeyi başlattık. Annelerimizden çok güzel geri dönüşler aldık.” - Uzm. Dr. Gizem Coşkun Yüksel

Eğitimlerin İçeriği ve Önemi

Uzm. Dr. Yüksel, annelere bebeklerde kalp durması, solunum durması ve sara nöbeti gibi acil durumlarda nasıl müdahale edileceği hakkında bilgi verdiklerini ifade ediyor. Ayrıca, suni solunum ve kalp masajı gibi hayat kurtarıcı teknikler hakkında da eğitimler veriliyor. Anneler, bu eğitimlerle evde meydana gelebilecek kazalar karşısında ne yapabileceklerini öğreniyor ve bebeklerinin hayatını kurtarabilecek bilgi ve becerilere sahip oluyorlar.

Katılım ve Geri Dönüşler

Projeye katılan anneler, eğitimlerde öğrendiklerini maket bebekler üzerinde deneyimleme fırsatı buluyor. Bu sayede ilk yardım konusunda daha bilinçli hale gelen anneler, projeye yoğun ilgi gösteriyor. Eğitimlere katılan anne İpek Yıldız, “Hocamızın verdiği eğitimler sayesinde birçok şey öğrendik, çocuklarımıza bir şey olduğunda nasıl tepki vereceğimizi artık biliyoruz” diyerek eğitimlerin önemine dikkat çekti.

İlk Yardım Eğitimlerine Olan Talep Artıyor

Eğitimlerin ardından bazı anneler, daha kapsamlı eğitim almak ve ilk yardım sertifikası sahibi olmak için talepte bulundu. Uzm. Dr. Yüksel, bu taleplere karşılık olarak anneleri iki günlük uzun eğitim programına davet ettiklerini belirtti. Proje, anneler için sadece farkındalık yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda onların hayat kurtarıcı bilgi ve becerilere sahip olmalarını da sağlıyor.

Sağlıklı Gelecek İçin Büyük Bir Adım

“Minik Kalplere İlk Yardım” projesi, Gaziantep’teki bebek ölümlerini azaltmak ve toplumsal sağlık bilincini artırmak adına büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Projeye katılan anneler, bebeklerinin hayatlarını koruma adına kritik bilgiler öğrenirken, projeye olan yoğun ilgi, daha geniş kitlelere yayılması gerektiğini gösteriyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Beşiktaş410+6
4Başakşehir FK510+4
5Eyüpspor59+4
6Samsunspor59+3
7Konyaspor57-1
8Sivasspor57-1
9Antalyaspor57-3
10Göztepe46+2
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK43-3
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7