USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Moto Kurye Kazaları Her Geçen Gün Artıyor"

Moto kurye kazalarının artışı nasıl önlenebilir? Avukat Denizhan Atalay'ın önerileri, trafik güvenliğini nasıl etkileyebilir?

 "Moto Kurye Kazaları Her Geçen Gün Artıyor"
01-09-2024 09:30

Kaza İstatistiklerinde Korkutucu Artış

Türkiye genelinde artan trafik kazaları, özellikle moto kuryeler için tehlikeli bir hale gelmeye başladı. Ankara Barosu Avukatı Denizhan Atalay, TÜİK verilerine dayanarak, 2023 yılında trafikteki toplam kaza sayısının yüzde 6,6, ölümlü-yaralanmalı kaza sayısının yüzde 19,2, ölü sayısının yüzde 25,2 ve yaralı sayısının yüzde 21,5 arttığını belirtti. Atalay, bu artışın özellikle Covid-19 salgını sonrası moto kuryelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla daha da ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı.

Moto Kurye Kazalarının Nedenleri

Avukat Atalay, 2023 yılında 74 bin motosiklet kazasının yaşandığını ve bu kazalarda 68 moto kuryenin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaralı sayısının ise tam olarak tespit edilemediğini belirtti. Bunun sebeplerinden biri olarak, birçok moto kuryenin yaşının 18’den küçük olması veya sigortasının bulunmaması gibi nedenlerle kazaların doğru şekilde rapor edilmemesi gösterildi.

Güvenlik Önlemlerinin Önemi

Motosikletlerin kaportalarının bulunmaması nedeniyle otomobiller kadar güvenli olmadığını belirten Atalay, kask ve koruyucu ekipmanların kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu ekipmanların, ölümlü kazaları büyük ölçüde engellediğini belirten Atalay, kuryelerin kısa mesafelerde dahi kask ve koruyucu ekipman olmadan motosiklet kullanmaması gerektiğini ifade etti.

İşverenlerin Sorumluluğu

Avukat Atalay, moto kuryelerin işverenlerinin de büyük sorumluluk taşıdığını belirtti. İşverenlerin, siparişlerin hızlı teslimatı için kuryeler üzerinde baskı kurmaması gerektiğini vurguladı. Müşteri memnuniyetinin, moto kuryelerin can güvenliğinden daha önemli olmadığını belirten Atalay, işverenlerin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Müşterilere Düşen Görevler

Atalay, moto kuryelerin can güvenliği konusunda en büyük sorumluluğun müşterilere düştüğünü belirtti. Siparişlerin geç gelmesi durumunda gereksiz şikayetlerde bulunulmaması gerektiğini vurgulayan Atalay, bu tür şikayetlerin kuryeleri hız limitlerini aşmaya ve trafik kurallarını ihlal etmeye zorladığını söyledi. Bu ihlallerin yalnızca kuryelerin değil, diğer vatandaşların da hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

İnsan Hayatının Önemi

Atalay, moto kurye kazalarının önlenmesi için toplumsal bilinçlenmenin şart olduğunu belirtti. "Siparişlerin erken gelmesinin, insan hayatından daha değerli olmadığı bilincinin yerleşmesiyle, trafik güvenliğinin sağlanması hepimiz için gereklidir" dedi. Bu bilinçle hareket edilmesi durumunda, moto kurye kazalarının azaltılabileceğini ve bu sayede hem kuryelerin hem de diğer vatandaşların güvenliğinin sağlanabileceğini vurguladı.

“Siparişlerin erken gelmesinin, insan hayatından daha değerli olmadığı bilincinin yerleşmesiyle, trafik güvenliğinin sağlanması hepimiz için gereklidir.” İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ