USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık-Sen Aile Sağlığı Çalışanlarının Sorunlarını Gündeme Taşıdı

Aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı sorunlar nasıl çözülecek? Sağlık-Sen Şırnak Şubesi'nin hazırladığı çalıştay raporu hangi çözüm önerilerini sunuyor?

Sağlık-Sen  Aile Sağlığı Çalışanlarının Sorunlarını Gündeme Taşıdı
27-10-2024 20:00
ŞIRNAK

Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu Yayınlandı

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabgatullah Anmal, aile sağlığı çalışanlarının sorunlarını ve bu sorunların çözümüne yönelik önerileri içeren "Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı Sonuç Raporu"nun yayınlandığını duyurdu. Anmal, bu raporun, sağlık çalışanlarının sahada karşılaştıkları zorlukları ortaya koymayı ve çözüm yolları sunmayı amaçladığını belirtti.

MHRS Üzerindeki Düzenlemeler ve Sevk Zinciri Önerisi

Raporda dikkat çeken bir diğer konu ise Sağlık Bakanlığı'nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni düzenlemeleri oldu. Anmal, Sağlık-Sen'in bu düzenlemeye kademeli sevk zinciri önerisini sunduğunu belirterek, bu adımın sahadaki aksaklıkların giderilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Çalıştayda, sağlık çalışanlarının en ücra köşelerde bile daha verimli hizmet sunabilmesi adına ortak akıl ile hareket edildiği ifade edildi.

Aile Hekimi Başına Düşen Nüfus Azaltılmalı

Raporda öne çıkan bir diğer önemli nokta, aile hekimleri başına düşen nüfus oranının mevcut haliyle hizmet kalitesini etkilediği ve bu oranın düşürülmesi gerektiği oldu. Anmal, “Aile hekimliği hizmetlerinin kalitesini artırmak adına, hekim başına düşen nüfusun azaltılması elzemdir. Ancak bu durum, mevcut çalışanların gelir kaybına neden olmamalı. Ayrıca aile sağlığı merkezi çalışanlarının sayısının da artırılması gerekmektedir” dedi.

Mali ve Özlük Haklar İyileştirilmeli

Çalıştay raporunda iş sağlığı ve güvenliği, izin hakları, mali ve özlük haklar gibi konulara da geniş yer verildi. Özellikle negatif performans uygulaması, tavan ek ödeme oranlarının revize edilmesi ve destek- teşvik ödemeleri gibi konuların öncelikli olarak ele alınması gerektiği belirtildi. Bu öneriler, sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda çalışmasını sağlamayı hedefliyor.

Mevzuattan Kaynaklı Sorunlar Ele Alındı

Raporda ayrıca mevzuattan kaynaklı sorunlar da masaya yatırıldı. Sağlık hizmetlerinin sunumunda görev, yetki ve sorumlulukların net şekilde tanımlanması gerektiği ifade edilirken, aile hemşiresi, aile ebesi ve aile sağlık memuru gibi net unvanların mevzuatta yer alması gerektiği belirtildi. Bu değişikliklerin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışma barışını sağlayacağı vurgulandı.

Çalıştayın Sağlık Sistemine Etkisi Ne Olacak?

Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Anmal, raporun sonuçlarının ilgili makamlara iletilerek gerekli düzenlemelerin yapılması için çalışacaklarını ifade etti. Anmal, “Raporumuz doğrultusunda yapılacak düzenlemeler, sağlık çalışanlarının haklarının iyileştirilmesini sağlayacak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracaktır” dedi. Çalıştayın sonuçları, sağlık sektöründeki sorunların çözümü için bir yol haritası sunmayı amaçlıyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ