USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Saraçlık Mesleğini Yaşatmaya Çalışan Son Usta: Ali Danaoğlu

Kaybolan bir mesleği devam ettirmek mümkün mü? Ali Danaoğlu neden 55 yıldır babasından devraldığı saraçlık mesleğini bırakmıyor?

Saraçlık Mesleğini Yaşatmaya Çalışan Son Usta: Ali Danaoğlu
06-11-2024 13:45
GAZİANTEP

Gaziantep'in Nizip ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin son temsilcilerinden biri olan 58 yaşındaki Ali Danaoğlu, çocuk yaşta başladığı saraçlık mesleğini yarım asrı aşkın süredir sürdürüyor. Atların ve merkeplerin, teknolojinin gelişimiyle birlikte gündelik hayattaki yerini büyük ölçüde kaybetmesi, bu mesleğe olan talebi azaltmış durumda. Buna rağmen Danaoğlu, baba mesleğini ayakta tutmaya kararlı.

Makineleşen Tarım ve Azalan Talep

Tarımda makineleşme arttıkça binek hayvanlarının kullanım oranı da hızla düştü. Bu değişim, özellikle Gaziantep gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde saraçlık mesleğine olan ihtiyacı neredeyse bitirme noktasına getirdi. Ali Danaoğlu, bu koşullara rağmen, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu illerindeki müşterilerinden gelen sınırlı taleple mesleğini devam ettiriyor.

Gaziantep’in Yalnız Kalan Saraçları

Bir zamanlar Gaziantep'te onlarca ustanın sürdürdüğü saraçlık, artık sadece birkaç kişi tarafından icra ediliyor. Yıllar önce Türkiye'nin dört bir yanına eyer ve semer gönderen ustalardan geriye kalan birkaç kişi arasında olan Danaoğlu, dükkânında at ve eşek semerleri, koşum takımları ve süslemeler yaparak geçimini sağlıyor. Danaoğlu’nun çocukluğundan bu yana aynı dükkânda sürdürdüğü bu zanaat, Gaziantep’in tarihi hanlarından Kürkçü Hanı’nda varlığını sürdürüyor.

Meslek Aşkı ve Zorluklarla Mücadele

Ali Danaoğlu, zorlayıcı iş koşullarına rağmen saraçlık mesleğini severek sürdürüyor. Baba yadigârı olan mesleği sayesinde dört çocuğunu büyüten Danaoğlu, bu zorlu zanaatı icra etmenin, güçlü bir fiziksel dayanıklılık gerektirdiğini vurguluyor. Mesleğin zorlukları ve teknolojinin gelişimi nedeniyle çırak bulmak ise neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda.

Mesleğin Son Ustaları ve Çırak Sorunu

Danaoğlu, Gaziantep'teki son saraçlardan biri olarak, mesleğin son demlerini yaşadığını söylüyor. Zamanında 30 usta ile çalışan Gaziantep saraçları, bugün sadece Danaoğlu ve birkaç kişiyle sınırlı kalmış durumda. Çırak yetişmemesi, mesleğin geleceği açısından en büyük endişelerden biri. Danaoğlu, "Bu mesleği sürdürecek yeni ustaların olmaması üzücü, çünkü gençler artık bu ağır işe ilgi duymuyor," diyor.

Geleneksel Mesleğin Yaşatılma Çabaları

İşini yaparken hem ekonomik zorluklarla hem de fiziksel olarak yıpratıcı şartlarla mücadele eden Ali Danaoğlu, mesleğini bırakmayı düşünmüyor. Sağlığı el verdiği sürece saraçlık yapmaya devam edeceğini belirten Danaoğlu, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olan bu zanaatı yaşatmak için çabalıyor. Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
6.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ