USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sıcak Havalar Ani Kalp Krizini Tetikliyor

Yükselen sıcaklıklar sağlığınızı nasıl etkiliyor? Kalp krizine karşı ne gibi önlemler almalısınız?

Sıcak Havalar Ani Kalp Krizini Tetikliyor
03-08-2024 12:00
GAZİANTEP

Yaz Aylarında Artan Riskler

Son dönemde artan sıcaklıklar, birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kalli, özellikle sıcak hava dalgalarının yaşandığı günlerde vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Sıcak havalar, kronik rahatsızlığı olan hastalarda önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Kalp Sağlığı ve Sıcak Hava

Dr. Halil Kalli, sıcak havaların kalp sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor. "Özellikle bölgemizde sıcak havalarda kalp rahatsızlığı olan hastaların sokağa çıktıklarında sıvı kaybına bağlı olarak kalp rahatsızlıkları şiddetlenir. Ani kalp krizleri olabilir. Kalp yetmezliklerinin tetiklendiği bayılmalar ve senkop gibi durumlar söz konusu olabilir" diyor.

Dehidrasyonun Tehlikeleri

Dr. Kalli, sıcaklardaki en önemli sıkıntının dehidrasyon olduğunu vurguluyor. "Sıvı kaybı özellikle sıvı tüketen ve güneşe maruz kalan kişilerde çok sık rastladığımız bir olay. Sıvı kaybı vücudun direncini düşürür. Tansiyonu düşürür, çarpıntı yaparak kalp ritmini hızlandırıp sıkıntıya sebep olmaktadır" şeklinde konuşuyor.

Risk Grupları ve Önlemler

Dr. Kalli, özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerin sıcak havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. "Özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilerin güneşin dik geldiği öğle vakitlerinde çok fazla sokağa çıkmaması ve yorulduklarında gölge bölgelerde dinlenmeleri gerektiğini öneririz. Astım, KOAH, kalp yetmezliği, şeker ve tansiyon hastaları gibi kronik rahatsızlığı olan hastalar sıcak havalarda riskli durumdadır" diyor.

Güneşten Korunmanın Önemi

Güneşin dik açıyla geldiği saatlerde dışarıya çıkmak zorunda kalanlar için Dr. Kalli, sabah erken saatlerde veya akşam üzeri işleri halletmeyi öneriyor. Ayrıca, bol su tüketimi ve güneşten korunmak için uygun kıyafetler giymek de alınacak önlemler arasında yer alıyor. Bu basit tedbirler, sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşıyor.

Kalp Krizine Karşı Ne Yapmalı?

Kalp rahatsızlığı olan bireyler, sıcak havalarda daha fazla risk altındadır. Bu nedenle, doktorların önerilerine uymak, düzenli sağlık kontrollerini aksatmamak ve belirtiler hissedildiğinde hemen tıbbi yardım almak hayati önem taşır. Sıcak hava, kalp sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratabilir ve bu etkilerin farkında olmak önemlidir.

“Sıvı kaybı vücudun direncini düşürür, tansiyonu düşürür, çarpıntı yaparak kalp ritmini hızlandırıp sıkıntıya sebep olmaktadır.”

Sıcak hava dalgaları, özellikle kalp rahatsızlığı olan bireyler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Dr. Halil Kalli'nin uyarıları, bu tehlikenin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak ve sıvı kaybını önlemek için gerekli tedbirleri almak, sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşıyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK43-3
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7