USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVEREK BELEDİYE BAŞKANI RESUL YILMAZ MAKAMINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

SİVEREK BELEDİYE BAŞKANI  RESUL YILMAZ MAKAMINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
08-11-2018 16:48

BAŞKAN YILMAZ; “YAYINLANAN SAYIŞTAY RAPORU ÇARPITILDIĞINI İDDİA” ETTİ

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, Sayıştay raporunun çarpıtılarak yayımlandığını iddia ederek ilçedeki basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanlığı makamında ilçedeki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelen Başkan Resul Yılmaz, “Sayıştay Başkanlığı’nın önemine değinerek, 2017 yılında yapılan denetimde herhangi bir kamu zararının tespit edilmediğini söyledi.

Yılmaz Yaptığı basın açıklamasına Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan 2017 denetim sonucunda ne kamunun ne de esnaf ya da vatandaşın aleyhine herhangi bir zararın olmadığının altını çizerek şu bilgilere yer verdi

– “Yapılan ihaleler mevzuata uygundur

Yapılan tüm ihalelerin mevzuata uygun olduğunu belirten Başkan Yılmaz, şunları söyledi: “İhale usulsüzlükleri ifadesi haddini aşan bir ifade olmuş SAYIŞTAY tarafından bir kamu zararı çıkarılmamıştır. Rapor kamuoyuna yanlış lanse edilmiştir. İhalelerimiz açık ihale ile rekabete açık, ekonomiklik ilkesine dayalı, emniyet ve idarece tarafından kamera kayıtlarına alınarak gerçekleşmektedir.

Durumun Sayıştay Başkanlığınca bulgu olarak değerlendirilmesi ve kamu zararı çıkarılmamasından bellidir. Sayıştay Bulgusunda İdare’nin Kanun ve düzenleyici kurul kararları doğrultusunda hareket etmesi ve itirazlar üzerine iptal edilmesi muhtemel olan bu uygulamaya son vermesi gerektiği vurgulanmış olup, uygulama projesi olmadan yapılan yapım işleri ile alakalı ihalelerin birim fiyat teklif alınarak ihale edildiğini belirtmiştir.”

– “Devlet İhale Kanunu’na aykırı olarak pazarlık usulü ile yapım işleri ihaleleri yapılmamıştır”

Yapılan ihalelerin Devlet İhale Kanunu’na uygun olduğunu söyleyen Yılmaz, “İddia kamuoyunu yanıltmaya yönelik çamur at izi kalsın anlayışıyla yazılmıştır. Haddini aşan ifadeler kullanılmış kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir. İddia edildiği gibi Devlet İhale Kanunu’na aykırı herhangi bir satın alma ihalesi yapılmış değildir. Yapılan ihaleler birim fiyat teklifi ile açık ihale usulü ile yapılmış olup Kamu İhale Kanunu’na göre pazarlık usulü ile yapılmış tek bir ihale söz konusu değildir. Park Yapımı İşi (2016/426449), Siverek, Fırat Mahallesinde 1 Adet Yüzme Havuzu Ve Sosyal Tesis Yapım İşi (2017/187978), Sodes Parkı İçerisinde İdare Binası Yapım İşi (2017/448784), Mesire Alanı Yapım İşi (2017/256818) Pazarlık Usulü ile İhale Yapılması söz konusu olmayıp, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre katılımın sağlandığı Açık İhale Usulü ile ihaleler yapılmış olup pazarlık usulü ile ihale yapılmamıştır.” diye konuştu.

– “Parkometre Gelirleri Yanlış Hesaplanmamıştır”

Parkometre gelirlerinin yanlış hesaplandığı iddialarına da cevap veren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “İddia edildiği gibi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine yanlış aktarılan bir tutar olmayıp, parkometre payının yanlış hesaplandığına ilişkin bir Sayıştay bulgusu bulunmamaktadır. Mayıs 2018 tarihinde parkometre gelirlerinden Siverek Belediyesinin payının gönderilmesi gerektiği Büyükşehir Belediyemize bildirilmiş olup bu gelirimizin takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz.”

– “Eğlence vergisi paylarının takibinin yapılmaktadır”

Gelirlerin ilgili birim tarafından düzenli olarak takibinin yapıldığına vurgu yapan Başkan Resul Yılmaz, “Yapılan iddia kamuoyuna eksik lanse edilmiş olup yanlış algı yaratılmıştır. 2014 yılında Mali Hizmetler Müdürlüğümüzden Büyükşehir Belediyemize yazı yazılmış eğlence vergilerinin tarafımıza aktarılması gerektiği Büyükşehir Belediyemize bildirilmiş, ayrıca Mayıs 2018 de yazımız yenilenmiş olup gelirlerimizi takip ettiğimiz açıktır.” dedi.

– “Hatalı hesaplamalara zamanında itiraz edilmiştir

Haberde iddia edildiği üzere ŞUSKİ’ye fazla para aktarılmasının söz konusu olmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Yapılan iddia kamuoyuna eksik lanse edilmiştir. Konu ile ilgili İller Bankasıyla gerekli yazışmalar yapılmış, İller Bankası’nın cevap yazısında ise hesaplamanın usulüne uygun olduğu, benzer konu ile ilgili Ankara 14. İdare Mahkemesinin hesaplamayı uygun bulma kararı olduğu belirtilmiş olup, bu hususla ilgili Sayıştay Başkanlığına durumu bildirten resmi yazı yazılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Esnaflardan alınan vergilerin yanlış hesaplandığı, iş yerlerinden alınan çevre temizlik vergilerinin hatalı olarak hesaplanması iddiasının asılsız olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları dile getirdi: “Tek bir esnafımızdan fazla vergi tahsil etmiş değiliz. Raporda dükkânlardan alınan ÇTV vergisinin eksik olduğu açıkça belli edilmiştir. Yapılan iddia kamuoyuna eksik lanse edilmiş olup yanlış algı yaratılmıştır. Çevre temizlik vergisi verilen beyan üzerine tahakkuk eden bir vergi olup, söz konusu bildirimler vatandaşlarımızın beyanları doğrultusunda kayıtlarımıza alınmaktadır. Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Seri 30’a göre devreden yıllarda ise tahakkuku yapılmaktadır. Ayrıca Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği Seri :41 çevre temizlik vergisi mükelleflerine, çevre temizlik vergisi bildirimi dışında herhangi bir belge vereceklerine dair yükümlülük getiren bir hüküm bulunmamakta, Mükelleflerin beyanname ve bildirimde belirttikleri bilgilere göre bu vergilerin tarh, tahakkuk ve tahsilinin yapılması gerekmektedir hükmüne istinaden vatandaşlarımızın beyanı doğrultusunda işlem tesis edilmektedir. Vatandaşlarımızın verdikleri dilekçeler ile yerinde kontrol yapılmakta ve hata var ise gerekli düzeltmeler mevzuat dahilinde belediyemizce yapılmaktadır.”

Başkan Resul Yılmaz, yüklenicilerin alt yüklenicilerle yaptığı sözleşmelerde damga vergisinin tahsil edildiğini belirterek, “Yapılan iddia kamuoyuna eksik lanse edilmiş olup yanlış algı yaratılmıştır. İdare’ye ait yapım işi ihale dosyaları incelendiğinde; asfalt yol yapım işinde iki ayrı alt yüklenici ile imzalanan toplamda 20.753.300,00 TL bedelli sözleşmelerde ve yüzme havuzu ve sosyal tesis yapım işinde bir alt yüklenici ile imzalanan 2.456.827,45 TL bedelli sözleşmede Damga Vergisi ödeme makbuzlarının bulunmadığı tespiti üzerine, sözleşmeye ait Damga Vergisi tutarlarının gecikme faizleri dahil toplam 263.371,34 TL olarak vergi dairesine firmalarca yatırılması sağlanmış ve herhangi bir kamu zararına sebep olunmamıştır.” dedi.

Yapı denetim firmaları yeterince denetlenmediği iddiası

Yapılan iddia ile kamuoyuna eksik bilgi verilerek yanlış algı yaratıldığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayıştay Başkanlığına konu ile ilgili İl Yapı Denetim Komisyonuna işlemleri tesis edeceğimizi zaten resmi olarak bildirmiştik. 4708 sayılı Yapı Denetim Kanununda İlgili idare görev ve sorumlulukları içerisinde yapı denetim firmalarına ceza kesme yetkisi bulunmadığından dolayı, idaremiz tarafından herhangi bir cezai işlem uygulanmamış olup, 2018 yılında Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne asansör projelerine uygun olmayan yapılarla ilgili gerekli işlemlerin yapılması amacıyla bildirim yapılmıştır. Cezai işlem uygulama merci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ