USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Siverek Kalesi Çevresine Tehlike Saçıyor

Siverek Kalesi Çevresine Tehlike Saçıyor
30-09-2019 20:00

Siverek Halkının talebi” facia yaşanmadan önlem alın” Önlem alınmazsa tarihi kale birçok insana mezar olacak

Siverek ilçesinin ender tarihi eserleri arasında bulunan, korunamadığı için yavaş yavaş tarihin sahnesinden silinen Siverek kalesi çevresine tehlike saçıyor. 1970 yıllarında kalenin burcunun çökmesi sonucu onlarca insan yaşamını yitirmişti. Kalenin çevresinde bulunan toprak çatılı evlerde yaşayan vatandaşlar her gün ölüm korkusuyla yaşıyorlar.

Kalenin eteğinde her gece ölüm korkusuyla uyuyamadıklarını belirten vatandaşlara yaptıkları açıklamada şunları kaydettiler” Daha önce gerek Bakan Faruk Çelik gerekse, Büyükşehir Belediye Başkanı kalenin etrafının boşaltılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına proje sunacaklarını belirtmelerine rağmen ne belediye nede Kültür Bakanlığı sahip çıktı her gece ölüm korkusuyla uyuyoruz, sorunumuza çözüm beklerken Siverek’in ender tarih eseri olan kalemizin de aslına uygun restore edilmesini bekliyoruz ”açıklamasında bulundular. Siverek İlçesin de bulunan tarihi kale Asur medeniyetinden kalma büyük kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kale eski Kottopolis şehri koruma amaçlıydı. Romalılar bu kalenin sur ve burçlarını sağlamlaştırarak kullanmışlardır. Daha sonra Bizanslılar da kaleden yararlanmışlardır.

Tarihi kalenin üzeri çöp yığını durumuna gelmiş, kalede yer yer toprak kaymaları oluşmuş durumda.

Siverek Kalesi

Şanlıurfa Siverek ilçesinde bulunan kale yığma bir tepe üzerinde kurulmuştur. Bölgede yapılan araştırmalara göre Siverek Kalesi’nin tarihi Asurlular dönemine kadar inmektedir. Tarihçi Batlamyus Siverek Kalesi hakkında bazı bilgiler vermektedir: ”Siverek (Konttopolis) Kalesi Asur medeniyetinden kalan büyük kesme taşlarla inşa edilmiştir. Romalılar hazır bulduklar malzeme ile yükseltileri sur ve burçları Mezopotamya’nın en müstahkem kalesi haline getirmişlerdir, fakat Şapur I.in kuvvetleri karşısında şehir yandı, kül oldu halkı hep kılıçtan geçirildi.” Kale eski Kottopolis şehrini koruma amaçlı olarak yapılmıştır. Romalılar bu kalenin sur ve burçlarını sağlamlaştırarak kullanmışlardır. Daha sonra Bizanslılar da bu kaleden yararlanmışlardır. Batlamyus’a göre kale, Mezopotamya’dan gelecek Arap akınlarına karşı daha da güçlendirilmiştir.

Kale kesme taştan dikdörtgene yakın plan düzeninde olup, yuvarlak kulelerle desteklenmiştir. İçerisinde sarnıç ve yapı kalıntılarına rastlanmıştır. Yakın tarihlerde yapılan restorasyon çalışmaları ile özelliğinden kısmen uzaklaşmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ