USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVEREKLİ KADINLAR BİN YILLIK GELENEĞİ 2021’DE YAŞATTI

SİVEREKLİ KADINLAR BİN YILLIK GELENEĞİ 2021’DE YAŞATTI
04-01-2021 12:23

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde bin yıl önceki geleneklerden olan “sere sale” ile 3 kadın yaşlı kılığına girerek ellerindeki baston ve çuvalla evlerin kapısını çalıp yeni yıllarını kutlayıp hediye istediler.

Eski zamanlarda teknolojinin olmadığı ve insanların çoğu şeyden haberdar olmaması nedeniyle “sere sale” denilen gelenek ile yaşlı kadınlar evlerin kapısını tek tek çalarak yeni yılın müjdesini verip kutlarlarmış.

Bin yıllık gelenek şimdilerse teknolojinin gelişmesiyle gerçekleşmese de bazı gençler Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde tekrardan bu geleneği yaşattı. Siverek’te 3 kadın yaşlı kılığına girerek, ellerindeki baston ve çuval ile sokak sokak gezerek darbuka çalıp yeni yılı müjdelediler.

Kapı kapı dolaşıp vatandaşların yeni yılını kutlayan kadınlar, evlerden de pestil, sucuk, kuruyemiş gibi hediyeler alarak çuvallarına koyarak geleneği yerine getirdiler.

Bin yıllık geleneğin unutulmaması adına 2021 yılı için tekrardan böyle bir çalışma yaptıklarını dile getiren kadınlar; “teknolojinin gelişmesiyle, geleneklerimiz unutulmaya yüz tutuyor, bizlerde yeniden canlandırmak adına bu yıl tekrardan vatandaşlara hatırlattık ve unutulmaz bir yılbaşı gecesi yaşatmak istedik” sözlerine yer verdiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ