USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Siverekli ünlü yazar İzol’un romanı sinemaya aktarılıyor

Siverekli ünlü yazar İzol’un romanı sinemaya aktarılıyor
30-12-2022 15:07

Belediye Başkanı Çakmak, film setindeki oyuncuları ziyaret etti.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğan daha sonra Mersin’de yaşamaya başlayan Yazar Hamit İzol’un en çok satan kitabı Roza beyaz perdeye aktarılıyor.

Onlarca roman ve şiir kitabı yazan ve kitapları en çok okunan listelerine giren Siverekli Yazar Hamit İzol’un yaşanan gerçek hayat hikâyelerinden esinlenerek yazdığı kitabı Roza sinema filmi oluyor.

Çekimlerine Siverek’e bağlı Konak mahallesinde başlanan film setinde çekimleri yakından takip eden yazar Hamit İzol mutlu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Kitaplarım arasında okurdan tam not alıp en çok okunan kitabım olan Rozayı beyaz perdeye aktarıyoruz. Filmi uluslararası film yarışmalarına göndereceğiz. Güzel bir ekip oyuncular işlerinin hakkını veriyor ve filmden umutluyum. Bu filim uluslararası sinema ödüllerini hak edecek bir yapım olacak.”

-BELEDİYE BAŞKANI ÇAKMAK ROZA’NIN FİLİM SETİNDE

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, Roza filminin çekimlerinin yapıldığı Konak kırsal mahallesine gelerek filmde rol alan oyuncularla bir araya geldi.

Ünlü oyunca Belçin Bilgin’in yanı sıra diğer oyuncularla bir araya gelip sohbet eden Belediye Başkanı Çakmak, Takoran vadisini tablosu ile çeşitli armağanlar vererek kendilerini Siverek’te görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Gazeteci yazar Şükrü Dolaş “Usta Yazar Hamit İzol ’un affına sığınıyorum”

Filmin konusunu teşkil eden Roza romanını okurken gözyaşlarına hakim olamadığını belirten Gazeteci Yazar Şükrü Dolaş, bir yönetmen titizliğiyle çalışmaları yerinde izleyen Ünlü Yazar Hamit İzol’u ziyaret ederek başarılar diledi.

Dolaş, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Usta bir yazar olan ve kitapları Türkiye’de en çok okunan yazarlar arsında yer alan Hamit İzol’un eseri hakkında üç beş kelam etmeden önce onun affına sığınarak Roza romanı üzerinde konuşmak isterim. Öncelikle bu film sadece de Türkiye’de değil uluslararası sinema dünyasında da ses getireceğine inanıyorum. Rozanın kelime anlamı Kürtçede “Güneşin doğuşu” anlamına geliyor. Roza Siverekli Yazar Hamit İzol’un bana göre başyapıt bir eseri. Roza yaşanmış, gerçek bir yaşam hikâyesi. Bana göre öyle sıradan bir hikâye değil.

Bölgemizde yaşayan insanlar Rozayı iyi tanıyorlar. Roza binlerce Kürt kızlarından sadece bir tanesi. Sadece hikâyesi çok farklı. Umudun bittiği yerde, güneş karanlıklara hapis edildiği, bir anda tüm acılara yokluklara göç yaşlarına rağmen yeniden aydınlatan güneşin hikâyesi.”

Dolaş, “Yazar Hamit İzol ’un şiir kitabı dahil tüm kitaplarını okudum. Bu kitapların tamamı topluma birer sosyal mesajdı. Tüm kitaplarının ortak yanı toplumsal kardeşlikti. Özelikle binlerce yıldır bir arada yaşayan, Ulusal kurtuluş mücadelesinde emperyalizme karşı birlikte savaşan Kürt ve Türk halkının kardeşliğidir.

Hamit İzol’un eserleri özelikle sosyoloji öğrencileri için araştırma ve tez konusu olduğuna inanıyorum. Roza çok farklı, bir annenin kendi kızının ölüm fermanını imzalamasını anlatıyor. Roza bölgede hoş karşılanmayan aşkların hikâyesidir. Ananın kaderini paylaşmasına rağmen aynı kanda olan insanların iftirası sonucu annenin, babanın onayını alan gözü kan bürümüş bir amcanın, sevdası uğruna, kendisine kaçtığı insanında içinde bulunduğu iftiracıların tezgâhında kaderine iki kuşun biçilen, küçük kız kardeşi Roza’nın gözleri önünde katil amca” al bu suyu iç imansız, gitme. Kelime i Şehadet getir” Din namus uğruna kafasına sıkılan iki kurşunla bir yaşında ki kızı annesiz bırakılan bir yavrunun hikâyesi. Bu filim uluslararası sinemam sanatında hak edecek değeri alacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Beşiktaş410+6
4Başakşehir FK510+4
5Eyüpspor59+4
6Samsunspor59+3
7Konyaspor57-1
8Sivasspor57-1
9Antalyaspor57-3
10Göztepe46+2
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK43-3
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7