Kan bağışı için gönüllü kadınlar Siverekli kadınları kan bağışına çağırıyor.
Şanlıurfa’nın ilçeleri arasında en çok kan bağışı yapan Siverek ilçesinde, erkekler kadar kadınlarında bağış yapmalarının insani bir görev olduğunu hatırlatan Kızılay kadın gönüllülerinin temsilcisi Fatime Güler, düzenli kan verenlere belge ve gümüş madalyalarını taktim ederken, kadınlarında düzenli kan bağışı yapmaya davet etti.
Güler gönüllüler olarak düzenli olarak ilçemize gelen mobil kan bağışı istasyonunda görev alıp sağlıkçılara yardımcı olduklarını belirterek şunları kaydetti” Siverekliler yardımsever ve paylaşımcı bir duyguya sahiptir düzenli olarak, kan bağışı yapan bağışçılarımız vardır. Bu iyilik hareketine karşılık kendilerine altın ve gümüş madalya ile birlikte belgelerini takdim ediyoruz. İşin ilginç yanı bu düzenli bağışçıların tamamına yakın erkek olmalarıdır. Buradan tüm sağlıklı ve kan verebilecek kadınlarımıza çağrıda bulunuyorum. Kan bağışı konusunda gelin erkeklerle yarışalım. Kan bağışı insani bir duygudur, dünyada en güzel şey kanıyla başkalarına yaşam verme duygusudur. İnanıyorum ki Siverekli kadınlarda en az erkekler kadar kanı bağışında bulunurlar. Biz gönüllü olarak mobil kan bağışı istasyonundayız kadınlarımız çekinmeden gelip başvurabilirler” dedi.
KAN BAĞIŞININ SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ
Kan bağışı, 15 20 dakika gibi çok kısa bir sürede gerçekleşebilen bir olaydır. Alkol kullanmayan ve bulaşıcı hastalığı olmayan 18 64 yaş arası her sağlıklı birey kan verebilir. 15 20 dakika gibi kısa bir sürede kan bağışında bulunduğumuzda, hem bağışı yapan kişi hem de binlerce kişi bu bağıştan fayda görür. Kan bağışı yapan kişide tansiyon yüksekliği düşeceği için kalp krizi, felç geçirme riski azalmaktadır. Aynı şekilde kanında demir miktarı yüksek kişiler, kan bağışı yapmaları sonucunda bu yüksek miktardaki demir azalacağı için kanser riski de azalmaktadır. Yorgunluk, stres, baş ağrısı ve yüksek tansiyon gibi bulgular ortadan kalkmaktadır. Yani kan veren kişi huzur bulmaktadır. Bir kişi kan bağışı ile 3 kişiye yardım edebilmektedir. Yeni doğan ünitelerinde, kalp nakli ameliyatlarında ve acil vakalarda çok fazla kana ihtiyaç duymaktayız. Kalp, böbrek ve karaciğer nakli çok fazla miktarda, sık sık kan transfüzyonu yaptığımız vakalardır. Aynı şekilde, yeni doğan ünitelerinde, anne ve bebeğin kan uyuşmazlığı olduğunda çok miktarda kana ihtiyaç duyulmaktadır. Trafik kazaları ve kanamalı ameliyatlarda da kan stokumuzun yeterli olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunan kişi hem kendisi için hem de çevresi için fayda sağlamaktadır.