USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Siverek’te Alternatif Geçim Kaynağı Balıkçılık Gelişiyor

Siverek’te Alternatif Geçim Kaynağı Balıkçılık Gelişiyor
22-11-2018 18:30

Çevre köyleri Fırat nehrinde balık avlayarak geçimlerine katkı sunuyorlar Atatürk Barajının yapılmasıyla ilçede Fırat Nehri çevresinde yaşayan geçimini, çiftçilikle, meyvecilikle sağlayan vatandaşlar ek iş olarak balıkçılık yaparak da kazanç sağlıyor.

Atatürk baraj göletlinde su tutulmasıyla birlikte balıkçılık çevrede yaşayan köylülerin ek geçim kaynağı oldu.

Bölgede yaşayan köylüler daha önce yemek ve misafirlerine ikramda bulunmak için hobi olarak balık avcılığı yaparken bölgede su tutulmasıyla birlikte balıkçılık bölge köylerinde yaşayan özellikle topraksız olan köylülerin geçim kaynağı oldu.

Bölgede çiftçilerin yanı sıra bu işin eğitimini alan su ürünleri mühendisleri de bölgede tesisler kurarak balıkçılığın gelişimine katkı sunuyorlar.

Fırat Nehri yakınlarındaki Kayalık Mahallesinde alabalık çiftçiliği kuran su ürünleri mühendisi Mahmut Durak, yaptığı açıklamada bölgede balıkçılığın her geçen gün geliştiğini söyledi.

Okuldan mezun olduktan sonra atanamayınca farklı işler yaptığını anlatan Durak, “2003 yılında mezun olduktan sonra farklı bölgelerde serbest mühendis olarak çalıştım.

Son bir yıldır Atatürk Baraj Göletinde balık üretim çiftliği kurdum işi geliştirmeye başladım. Yılda 50 ton balık üretiyorum kredi imkânı sağlanırsa daha büyük ve modern balık üretim çiftliği kurmayı düşünüyorum.”

Aynı Mahallede tekneyle balıkçılık yapan Bahri Akçiçek de son yıllarda çevre köylerde yaşayan bir çok kişini asıl işlerinin yanında geçimlerine katkı sunmak amacıyla balıkçılık yapmaya başladığını belirterek, “Balık toptancıları gelip köyden alıyor

bazen de biz ilçe merkezine balıkları götürüp toptancılarda satıyoruz. Genelde sazan balıkları satıyoruz, balığın kilosunu 3- 4 lira arasında satarak aile bütçesine katkı sunuyoruz.” diye konuştu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ