USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Siverek’te İlk Kez Kormişkan Festivali Düzenlenecek

Siverek’te İlk Kez Kormişkan Festivali Düzenlenecek
14-04-2022 17:23

YÜZLERCE YILIK GELENEK FESTİVALE DÖNÜŞÜYOR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllarca halk tarafından sürdürülen son 60 yıldır çeşitli nedenlerle sürdürülemeyen kormişkan geleneği bir gurup Siverekli tarafından festivale dönüştürülecek.

KORMİŞKAN NEDİR?

Siverek’te 1950’li yıllarda Mart ayının son haftasında çarşamba günü başlayıp bir hafta kadar süren Bahar Bayramı olarak kutlanan Kormişkan şenliklerinde aileler yiyeceklerini ve içeceklerini alır ailece pikniğe çıkar gün boyu eğlenirlerdi. Mütevazi ve renkli olduğu kadar eğlenceli geçen bu şenliklerde farklı etkinlikler yer alırdı. Erkekler haşlanmış renkli yumurta tokuşturması yaparlardı. Yumurtası sağlam kalan bütün yumurtaları alırdı. Erkeklerin tek ayakla arkadan diğer ayağın başparmağını tutarak sekerek kovalamaca oynadığı “axtre” oyunu vardı. Erkekler omuz üstünden, bacak arasından uzağa büyükçe taş atma yarışı yaparlardı, kim en büyük taşı en uzağa atarsa en güçlü erkek unvanını alırdı. Ayrıca köylerde iyi atları olanlar atlarıyla at yarışı yapar, Atlarla cirit oynayıp, Cerit atma yarışı yaparlardı.

KADINLAR; Erkeklerin bakışlarından uzak bir yerde ; “ÇIR” diye bir çeşit ebeleme oyunu oynarlardı

6 kişi ile oynadıkları “ÇIĞIZ” diye bir çeşit çizgi oyunu vardı. Ortaya bir çizgi çizilir, kadınlardan bir kişi karşı tarafa geçer ebe olurdu, çizgiye basan yanardı. Yakan topu en önemli eğlencelerden biriydi, özellikle yemekten sonra hazmetmek için herkes katılırdı bu oyuna. Kadınlar arasında eğimli bir yerden boncuk yuvarlama oyununu da unutmamak gerekir. En önemlisi de cevizle oynanan koz oyunu vardı.

ÇOCUKLAR; Çocuklar Gülle (Bilye) oynarlardı, Çelik çomak oynarlardı. En güzel oyunları Uçurtma uçurmaktı, kimin uçurtması göğün en üstüne çıkacak diye amansız bir mücadele verilirdi. KORMİŞKAN Bahar Bayramı Maalesef günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimiz arasına karışmaya başlamıştır. Her ne kadar ara ara Yine Siverekliler tarafından yapılmaya çalışılsa da bizim amacımız bu geleneğimizin nostalji olarak yaşanmasından öte her yıl kalıcı olarak şölen halinde yapılmasını sağlamaktır.

Bir gurup Sivereklinin bir araya gelip festival için komite oluşturarak çalışmalara başladı. Barış temasıyla ilk kez yapılacak festival için komitenin sosyal medya hesaplarında” Sen gel ki Barış gelsin” temasıyla paylaşılan gönderide şu bilgilere yer verildi “KORMİŞKAN 1.KÜLTÜR FESTİVALİ: Unutulmaya yüz tutmuş Kültürlerimizi yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak, Birlik ve Beraberliği yeniden tesis etmek ve farklı ulusların çocukları arasında kardeşlik ve barış olgusunu yaratarak karşılıklı etkileşim oluşmasını sağlamak, Kültürü ve Sporu birleştirerek insanımıza dinamizmi kazandırmak ve kentimizin tanıtımına katkı sunmak amacıyla; Medeniyetlere ev sahipliği yapmış Siverek’te yaşamış ve yaşamakta olan halkların ortak kültürü olan ‘’KORMİŞKAN’’ Şenliklerini Uluslararası Festivale dönüştürerek bu yıl 14-15 Mayıs 2022 tarihlerinde ‘BARIŞ’ temalı bir organizasyon düzenliyoruz.

Japon ve Ukraynalı Sanatçılar ile Ülkemizin ünlü Sanatçılarının Konserleri, Halk Oyunları gösterileri, Yöresel Sanatçılarımız ve Müzik Ekiplerimizin renk katacağı Festivalde, yöresel yemeklerimizin tanıtımı, spor turnuvaları, uçurtma şenliği, gece barış temalı fenerlerin gökyüzüne bırakılması etkinlikleri de yer alacaktır. Tüm halkımızı bu şenliklere davet ediyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK43-3
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7