USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVEREK’TE KORKULAN OLDU: KÖPRÜ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

SİVEREK’TE KORKULAN OLDU: KÖPRÜ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
11-01-2021 18:58

Ülke genelinde yaşanan kuraklık Siverek ilçesinde’de görüldü. Atatürk Barajında suyun çekilmesiyle 30 yıllık köprü yeniden ortaya çıktı.

Türkiye son yılların en kurak zamanını yaşarken, büyük illerde su sıkıntısı gündeme gelmişti. Yaşanan kuraklıkla beraber geçmişte su altında kalan yerler de gün yüzüne çıktı.

Siverek İlçesinde 30 yıl önce Atatürk Barajında su seviyesinin yükselmesiyle birlikte Şanlıurfa-Siverek eski karayolunda bulunan köprünün ortaya çıkmasıyla beklenen oldu.

30 yıla aşkındır sular altında kalan, ilçeye bağlı Çaylarbaşı kırsal mahallesinde önceki yıllarda karayolu olarak kullanılan Güneydoğu’nun bağlantı yolu olarak bilinen 300 metrelik Koçak köprüsünde yaklaşık 20 metre su çekildiği görüldü.

Kuraklığın gözler önüne serildiğini ifade eden Ferit Akçalı; ’’Bir zamanlar bu köprüden Urfa’ya gider gelirdik, GAP’ın yapılmasıyla su seviyesinin yükselmesiyle köprü sular altında kaldı, 1991 yılından bu yana sular altındaydı. Ama bu yıl ülkemizde yaşanan kuraklıktan dolayı kış ayında olmamıza rağmen yağış yüzü görmedik, 30 yıllık köprü de sular çekilince gün yüzüne çıktı. Daha önce araçların geçtiği köprüden 20 metreden fazla su çekilince vatandaşlar yine bu yolu kullanmaya başladı” dedi.

“BİZİ TEHLİKELER BEKLİYOR”

Kuraklıktan dolayı su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Akçalı şunları ifade etti: ‘’Vatandaşlarımızın su israfından kaçınması gerekiyor, su kullanımına dikkat etmesek bizi tehlikeler bekliyor. Yıllarca suyun altında kalan köprünün 30 yıl sonra gün yüzüne çıkması bizleri de suyun daha tasarruflu kullanmamamız gerektiğini bizlere gösterdi.’’

“30 YILDIR BU KÖPRÜ SU ALTINDAYDI”

Yıllarca Doğu ve Batıyı birleştiren köprünün 30 yıl aradan sonra tekrar ortaya çıktığını ifade eden Nusret Eryaman: ’’30 yıl önce gençliğimizde bu köprü Diyarbakır, Şanlıurfa ve bölgenin bağlantı yoluydu, Atatürk Barajının yapılmasıyla 1991 yılında köprü sular altında 30 yıldır bu köprü su altındaydı. Ama bu yıl yağışların olmaması ve yaşanan kuraklığı gözler önüne serdi, ağaçların olmaması kargon salınımı’nın fazla olması Doğa’yı hor kullanmamız bizlere bu şekilde olumsuz sonuçlar gösteriyor. Şuan doğal bir afet içerisindeyiz insanlarımız bunun farkına varıp suyun her damlasının kıymetini bilmesi gerekiyor, 30 yıldır geçemediğimiz köprüden su seviyesinin düşmesiyle şuan araçlar bile geçebiliyor’’ ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ