USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVEREK’te SEMERCİLİK MESLEĞİ KADINLARA EMANET

SİVEREK’te SEMERCİLİK MESLEĞİ KADINLARA EMANET
03-10-2020 19:43

Siverek ‘te gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan semercilik mesleğinin yaşatılması amacıyla için kurs açıldı.

Şanlıurfa İli Siverek İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İş-Kur, Esnaf ve Zanaatkârlar Derneği tarafından imzalanan protokolle unutulmaya yüz tutmuş semercilik mesleği için açılan kursta eğitim gören kursiyerler hem meslek öğreniyor hem aile bütçesine katkı sağlıyor.

-Süs eşyası semerler aile ekonomisine katkı sunacak

Siverek’te mesleğin son temsilcisi olan semer ustası Mahmut Kasman (52) tarafından verilen kursa kadınlar yoğun ilgi gösterirken binek hayvanlar için yapılan semerler ve heybeler, kurs sayesinde süs eşyası olarak yeniden hayat bulacak.

Açılan kurs sayesinde hem meslek öğrendiklerini ve hem de aile bütçesine katkı sağladıklarını söyleyen Songül Küpeci (32), “İş-Kur ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan semercilik kursuna geliyorum. Bu mesleğin yok olmaması için biz kadınlar olarak öğrenmek istiyoruz, eğitimlerimizde ikinci haftayı doldurduk. Bu mesleği öğrenmemiz bizim için faydalı olacak. Bir yandan meslek öğrenirken bir yandan aile bütçesine katkı sunacağım. Bu kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

-“Tek Hayalim işyeri açmak”

Hayalinin kursu tamamladıktan sonra süs eşyası yapmak olduğunu dile getiren Özlem Dübüllü (20) ise, “İlçemizde güzide meslekler arasında yer alan semercilik mesleği artık yok olmaya yüz tutmuştu. Açılan kursu duyunca yazılmak istedim. En genç kursiyer olarak mutluyum ve bu mesleği geliştirerek süs eşyaları yapmak istiyorum. Kursun tamamlanmasının ardından destek verilirse işyeri açma hedefine de ulaşacağım.” diye konuştu.

Hedeflerinin unutulmaya yüz tutan meslekleri yeniden yaşatmak olduğunu belirten Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mahmut Kışlar, semerciliğin tarihsel bir meslek olduğunu söyledi.

Mahmut Kasman’ın mesleğin son temsilcilerinden olduğuna vurgu yapan Kışlar, “Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan semercilik Siverek’te de maalesef son ustalarıyla yaşamaya çalışıyor. Şu anda ilçemizde semercilik mesleğini yapan aynı zamanda devlet sanatçısı olan ustamızın mesleğini yaşatmak adına bu mesleklerin unutulmaması adına hayat boyu öğrenme modülüyle İş-Kur ve Esnaf ve Zanaatkârlar Derneğiyle kurs açtık. Şu anda semercilik kursunda 12 kadın kursiyer bulunuyor. Açtığımız bu kursu daha uzun periyotlar çerçevesinde sürdürmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

-“Proje sayesinde ürettiğimiz malzemelerimizi Avrupa’ya göndereceğiz”

Siverek Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Başkanı Hamza Salkım yaptığı açıklamada, hedeflerinin Avrupa pazarı olduğunu söyledi.

Süs eşyalarına olan rağbetin fazla olduğunu ifade eden Saklım, şunları kaydetti: “Projemiz, yok olmaya yüz tutmuş meslekleri tekrardan gelecek nesillere aktarmak ve yeni ustalar yetişmektir. Bu kursla birlikte mesleklerin son ustaları dediğimiz mesleklerle ilgili genç ve girişimci usta sayımızı artıracağız. Genç ustalarımız proje sayesinde ustalıklarını icra ederek ürettiği süs ve hediyelik eşyaları

Avrupa’ya taşıyacağız. Bu kursların açılmasında büyük emekleri olan Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar olmak üzere, Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Mahmut Kışlar’a, İş-Kur müdürümüze çok teşekkür ediyorum.”

-‘’Dede mesleğinin sürdürülmesi bana gurur kaynağı olacak’’

Mesleğin son temsilcisi Mahmut Kasman ise kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Dede mesleğimiz olan semerciliği benden sonra sürdürebilecek kimse yoktu. Bu proje sonrasında genç ustalarımız bu işi daha modern bir şekilde yürüterek süs ve hediyelik malzeme olarak piyasaya sürecekler. Dede mesleğinin sürdürülmesi bana gurur kaynağı olacak.” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ