İlçede bağcılığın tarihinin 1518 yıllarına kadar dayandığını ve 1945 yılına kadar halkın çoğunun geçimini bağcılık yaparak sağladığını belirten yetkililer, bu tarihlerde Siverek’te 22 çeşit üzüm yetiştirildiğini belirttiler.
Bu üzüm çeşitlerinden “Gün pekmezi, cevizli kesme, tevştpekmezi, karapekmez, sade pestil, susamlı pestil, sade kesme, kırma kesme, cevizli sucuk, incirli sucuk ve çalma” adları verilen pekmez ve pestil yapıldığını ve üzüm saplarından da turşuluk sirke elde edildiğini bildiren yetkililer, şunları söylediler:
Bağcılık cazip gelmeli
“İlçedeki yatay gelişme ve bilinçsiz bağcılık, bağ sayısıyla birlikte üzüm türlerinde de azalmaya neden oldu. Gerekli önlemler alınmaz da bağcılık cazip hale getirilmezse bir kaç yıla kalmaz, ilçede varolan bağlar ve üzüm türleri de yalnızca kitap sayfalarında kalır. Bağcılık cazip hale getirilmelidir.” Bu arada, yok olma tehlikesi gösteren bağcılık ve bazı üzüm türlerine karşı Kaymakamlık devreye girerek önlemler almaya başladı. İlçe Kaymakamı Hayrullah Sun, bağcılığı geliştirebilmek amacıyla bağcılarla toplantılar yaptıklarını, ayrıca, hastalıklı asmaların yerine çiftçilere yenilerini verdiklerini bildirdi. Kaymakam Sun, bağcılara desteğin süreceğini kaydetti.
Varlığı bilinen üzümler
Öte yandan, Siverek Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün ilçede yaptırdığı araştırmaya göre, 1945 yıllarında 22 çeşidi bulunan üzümün ilçede bugün yalnızca 6 çeşidi kaldı. Siverek’te önceden varlığı tespit edilen üzüm türleri şöyle: “Şire üzümü, ağbanki üzümü, kızılbanki üzümü, ta’nebi üzümü, karamükeri üzümü, hatun parmağı üzümü, geçemceği üzümü, serpene kıran üzümü, sımorre üzümü, öküz gözü üzümü, şarabi üzümü, elma üzümü, zeynebi üzümü, şam üzümü, kara üzümü, kırmızı üzüm, çırbet üzümü, hasan balı üzümü, küseğen üzümü, muhammet üzümü, kuş üzümü, yediveren üzümü.” Yetkililer, bu türlerden bugün şire, kızılbanki, ta’nebi, kara ve kırmızı üzümün yetiştirildiğini bildirdiler.