USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Tarımsal Hasılada Avrupa'da Birinci, Dünyada Dokuzuncu Sıradayız”

Türkiye’nin tarımsal başarıları nasıl şekilleniyor? Bakan Yumaklı’nın Gaziantep’te yaptığı açıklamalarda hangi stratejiler öne çıkıyor? Gençler ve kadınlar tarımda nasıl destekleniyor?

Tarımsal Hasılada Avrupa'da Birinci, Dünyada Dokuzuncu Sıradayız”
28-09-2024 14:00
GAZİANTEP

Türkiye’nin tarımsal üretimdeki başarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep'te katıldığı Sektör Paydaşları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya genelindeki yerini değerlendirdi. Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada olduğunu belirterek, “Bu başarı, Türkiye’nin tarım gücünü gözler önüne seriyor” dedi. Tarımın stratejik öneminin arttığı bu dönemde, ülkenin rekabet gücünü koruyup artırmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Türkiye Yüzyılı’nda üreticiye destek

Bakan Yumaklı, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda üreticiye olan desteklerin artacağını ifade etti. “Bu yüzyıl, üreticinin yüzyılı olacak” diyen Yumaklı, tarım sektöründe yaşanan sorunları çözmek için tüm paydaşlarla birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. Bakan, G-20 zirvesinde ele alınan tarımsal sorunların Türkiye’nin gündeminde de yer aldığını belirtti ve ülkenin bu sorunlarla başa çıkabilmesi için stratejik adımlar attığını söyledi.

Destekler sadeleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere yönelik destek kalemlerini daha anlaşılır hale getirmek amacıyla 160 olan destek kalemini 3 ana başlık altında topladı. Bakan Yumaklı, bu sadeleştirmenin çiftçiler için önemli bir kolaylık sağladığını belirterek, “Bu düzenleme, Türkiye’deki tarım arazilerinin yüzde 77’sinde yetiştirilen stratejik ürünlere yönelik planlamalarla hayata geçirildi” dedi. Gübre ve mazot bedelleri de dikkate alınarak yapılan bu düzenlemeler, çiftçilerin tarımsal verimliliğini artırmayı hedefliyor.

Gençler ve kadınlar için pozitif ayrımcılık

Toplantıda gençler ve kadınlar için de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde gençlerin ve kadınların daha fazla yer almasını sağlamak için yeni destekler sunduklarını açıkladı. Yumaklı, bu gruplara yönelik pozitif ayrımcılığın devam edeceğini belirterek, “Gençlerimizin tarımsal üretime katılması hayati önem taşıyor. Tarımın geleceği, genç nesillerin elinde şekillenecek” ifadelerini kullandı. Kadınlar için de özel teşvikler ve destekler getirildiğini vurguladı.

Gaziantep’e 61 milyar liralık yatırım

Bakan Yumaklı, Gaziantep'e son 22 yılda 61 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımların 41 milyar liralık kısmının su alımında gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan, Gaziantep'in fıstık, sarımsak, kırmızı biber ve nane gibi ürünlerde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Orman alanlarında da büyük yatırımlar yapıldığını ve 66 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu dile getirdi.

Araban sarımsağının AB tescili

Bakan Yumaklı, Araban sarımsağının Avrupa Birliği (AB) tescili almasıyla ilgili de memnuniyetini dile getirdi. Bir Kastamonulu olarak Taşköprü sarımsağıyla gurur duyduğunu belirten Yumaklı, “Her iki sarımsak da bizim, rekabet oluşturmak yerine bu değerleri sahiplenmeliyiz” dedi. Araban sarımsağının ve Gaziantep baklavasının AB tescili almasının Türkiye’nin tarımsal zenginliklerinin uluslararası düzeyde tanınmasına katkı sağladığını vurguladı.

“Bu yüzyılın üreticinin yüzyılı olması için ne gerekiyorsa yapacağız.” İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ