USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TİM Başkan Vekili Kileci

Türkiye, emek yoğun sektörlerden neden çıkmalı? Geleceğin ekonomisi için hangi sektörlere yatırım yapılmalı? Kileci, bu dönüşüm sürecinde neleri vurguluyor?

TİM Başkan Vekili Kileci
10-08-2024 10:15
GAZİANTEP

Emek Yoğun Sektörlerden Katma Değerli Sektörlere Geçiş Zorunlu mu?

TİM Başkan Vekili ve GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türkiye'nin ekonomik gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. A Para'da canlı yayınlanan programda konuşan Kileci, Türkiye'nin artık emek yoğun sektörlerden çıkıp, daha çok akıl yoğun ve inovatif sektörlere yönelmesi gerektiğini ifade etti. Bu süreçte, katma değeri yüksek sektörlerin öne çıkacağını ve emek yoğun sektörlerde rekabet gücünün azalacağını belirtti.

Hazır Giyim Sektöründe Rekabet Gücü Zayıflıyor mu?

Kileci, özellikle hazır giyim sektöründe işçilik maliyetlerinin giderek arttığını, bu durumun sektörde rekabet gücünü zayıflattığını vurguladı. "Kısa süre öncesine kadar hazır giyimde işçiliğin payı yüzde 40’lar düzeyindeydi. Şimdi yüzde 50’yi buldu. Bu şartlarda eğer çok katma değerli bir üretim yapmıyorsanız rekabet etme şansınız yok," ifadelerini kullanan Kileci, bu nedenle Türkiye'nin artık emek yoğun sektörlerde iddialı olma durumundan geriye düştüğünü belirtti.

Bilgi Birikimi ve Tecrübeyi Farklı Sektörlere Taşımak

Kileci, Türkiye’nin emek yoğun sektörlerdeki bilgi birikimi ve tecrübesini farklı alanlara taşımak gerektiğini savundu. "Bu konudaki bilgi birikimimizi, tecrübemizi, üretim kültürümüzü farklı yerlere taşıma şansımız var. Böylece sektördeki rekabet gücümüzü koruyabiliriz," diyen Kileci, bu geçişin planlı ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Geçiş Süreci Nasıl Olmalı?

Emek yoğun sektörlerden akıl yoğun ve inovatif sektörlere geçişin bir anda yapılmaması gerektiğini belirten Kileci, bu sürecin kademe kademe ve planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. "Elinizde 100 birimlik bir iş varsa birden sıfıra düşüremezsiniz. Kademe kademe ilerleyerek, büyüyen sektörlere geçiş yapılmalı," şeklinde konuştu. Bu süreçte, dijital dönüşüm ve devlet desteklerinin önemine dikkat çeken Kileci, geçiş sürecinin en az hasarla atlatılmasının önemini vurguladı.

İhracatın Geleceği ve Rekabet Gücü

Temmuz ayı ihracat verilerini de değerlendiren Kileci, Türkiye’nin ihracatının her türlü olumsuzluğa rağmen artmaya devam ettiğini belirtti. "Biz ihracatçılar olarak bir tek isteğimiz var: Rekabet gücümüzü korumak," diyen Kileci, rekabetçi oldukları sürece yaptıkları işte dönüşüm gerçekleştirebileceklerini ve sürdürülebilirliği sağlayabileceklerini ifade etti.

Kileci'den İş Dünyasına Mesaj

Kileci, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması ve ekonomik anlamda daha güçlü bir yapıya kavuşması için bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti. Geçmişte büyük riskler alarak ihracata katkı sağlayan iş dünyasının, bu geçiş sürecinde de önemli rol oynayacağını dile getiren Kileci, iş dünyasının bu süreçte birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ