USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tıp Dünyası İçin Atılmış En Büyük Adım

Yapılan çalışmaların sonunda tıpta kullanılan dikiş yöntemi tarih olacak

Tıp Dünyası İçin Atılmış En Büyük Adım
03-08-2023 18:06

Avustralyalı bilim insanları, dikiş atmaya gerek duymadan yaraları 60 saniye içinde kapatan bir yapıştırıcı sıvı geliştirdi.

Bilindiği gibi ameliyatların sonunda uygulanan dikiş atma tekniği hem hastalar için hem de cerrahlar için can sıkıcı bir durum. Özellikle ameliyat olan hastaların dikiş bölgelerinde oluşan enfeksiyona ve ağrılara sıklıkla rastlanmaktadır. Avustralyalı bilim insanları bu durum için çare buldu. Yapılan araştırmalar sonucunda 60 saniye gibi kısa bir süre içerisinde operasyon yapılan bölgeye enjekte edilen, yapıştırıcı bir sıvı bulundu. Bu sıvının tıp dünyasına kazandırılmasıyla beraber dikiş problemi ortadan kaldırılmış olacak. 

Yaralanmalarda ve ameliyatlarda kullanılan dikiş ve zımbaların yerini artık cerrahi yapıştırıcılar alıyor. Bu yapıştırıcların en son örneği  MeTro adı verilen ürün. Ultra elastik materyale sahip olan MeTro, ultraviyole ışığa maruz kaldığında yalnızca 60 saniyede katılaşıyor ve kanamayı durduruyor. Tıp dünyası için oldukça önemli olan bu ürün sadece deri üzerindeki yaraları değil, elastik yapısı sayesinde akciğer, kalp ve diğer organlarda yama görevi görebiliyor. Jel şeklindeki yapışkan; damar, kalp ve akciğerlerdeki kesikleri dikişe gerek kalmadan hızla kapatıyor.

Geliştirilen bu ürünle ilgili Science Translational Medicine dergisi, Sydney Üniversitesi, Boston Northeastern Üniversitesi, Harvard Üniversitesi’nde Biyolojik Esinlenme Mühendisliği ve Boston’daki Beth İsrail Deaconess Tıp Merkezi tarafından makaleler yayınlandı. Araştırmanın öncülerinden Nasim Annabi; Amerikan gazetelerine verdiği röportajda, MeTro formülasyonundaki farklılığın, doku yüzeyleriyle temas ettiği anda, jel benzeri bir faza katılaşması olduğunu belirtmiş. Fareler üzerinde başarılı olan cerrahi yapıştırıcı ile ilgili; biyokimya profesörü Tony Weiss, bir sonraki aşamanın klinik test olduğunu, geliştirilen ürünü insanlar üzerinde denemeye hazır olduklarını belirtiyor.

Buluş hakkında bilgilendirme yapılan videoya ulaşmak için linke basmanız yeterli olacaktır.

https://twitter.com/i/status/1686730919925653506

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ