Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bu yıl da oldukça başarılı bir üretim sezonu geçirdiklerini belirtti. Güldal, "2,5 milyon ton ürün TMO'nun stoklarına intikal etmiş durumdadır." diyerek, TMO'nun 86 yıllık deneyimini ve başarısını vurguladı. Peki, TMO bu başarıyı nasıl elde etti?
TMO'nun Köklü Geçmişi ve Faaliyetleri
Güldal, TMO'nun Anadolu Ajansı gibi köklü bir kurum olduğunu ifade ederek, kuruluşundan itibaren üreticilere hizmet ettiğini belirtti.
"Et ve Süt Kurumunun kuruluşuna öncülük yapmış, depoculuk konusunda faaliyetler göstermiş, Türkiye'de depoculuğu en iyi bilen kurumların başında TMO geliyor."
TMO'nun hububat, et, süt ve yağ sanayilerinin kuruluşlarına öncülük ettiğine dikkat çeken Güldal, kurumun 11 milyon ton lisanslı depoculuk kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Bu kapasite, TMO'nun Türkiye'deki depoculuk faaliyetlerinde ne kadar önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Gıda Arzında Güvence: TMO
Son yıllarda salgın, kuraklık ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi nedenlerle dünya genelinde gıda arzı noktasında ciddi problemler yaşandığını ifade eden Güldal, "Türkiye'de TMO'nun görev alanında ürünlerde herhangi bir problem yaşanmadı" dedi. Peki, TMO bu zorlukların üstesinden nasıl geldi?
"Türkiye'de TMO'nun görev alanında ürünlerde herhangi bir problem yaşanmadı. Kuraklıkta ve savaş döneminde tedbirler alındı."
TMO'nun ana görevinin hububat ve bakliyat ürünlerinde fiyatların normalin altına düşmesi halinde üreticiler lehine devreye girmek olduğunu belirten Güldal, tüketiciler aleyhine fiyatların yükselmesi durumunda da piyasayı regüle ettiklerini vurguladı.
600'ün Üzerinde Alım Noktası Açıldı
Güldal, bu yıl 600'ün üzerinde alım noktası açarak üreticilerin yanında olduklarını belirtti. Hasat döneminin yarısını geçtiklerini ve 2,5 milyon ton ürünün TMO'nun stoklarına intikal ettiğini söyledi. Üreticilerin ödemelerinin 45 güne kadar yapılacağı açıklanmıştı, ancak bugün itibarıyla ödemelerin 25-30 günlük vadelerde yapıldığını vurguladı.
Güldal, ülke genelinde arpa hasadının yüzde 70, buğday hasadının ise yüzde 60 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Depolarla ilgili söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Güldal, geçen yıl hasat döneminde 13,1 milyon ton ürünü depoladıklarını hatırlattı.
Depolama Kapasitesi ve Hazırlıklar
Bu yıl hasat dönemi girerken sürekli depolamayla ilgili bir sıkıntı olmayacağını ve bunun için hazırlıkların yapıldığını belirten Güldal,
"Kapasitesi 4,5 milyon ton olan lisanslı depoların boş olarak hazır olduğunu, 2,5 milyon ton kiralık ve TMO depolarının hazır olarak tutulduğunu" söyledi.
Güldal, ihtiyaç durumunda da açık yığınlar şeklinde depolamaya devam edileceğini ve TMO'nun bu şekilde 13 milyon ton ürünü alıp depolayabileceğini belirtti.
Randevu ve Alım Sistemleri
Güldal, randevu sisteminin yenilendiğini ve herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, üreticilerin TMO'nun internet sitesinden ve e-Devlet'ten randevu alabileceklerini söyledi.
"Son üreticimiz gelene kadar randevularımız ve alım yerlerimiz açık olacaktır."
Üreticilerin TMO'nun vermiş olduğu fiyatların altında ürünlerini pazarlamamalarını isteyen Güldal,
"Kendi kalite gruplarında fiyatları TMO'dan öğrenerek piyasadan onun altında fiyat istemesinler. Aksi takdirde TMO almaya hazır."
dedi.AA