![Üç Hasta Kadavradan Böbrek Nakliyle Hayata Tutundu](https://www.siverekgazeteleri.com/files/uploads/news/default/uc-hasta-kadavradan-bobrek-nakliyle-hayata-tutundu-40264.webp)
Kadavradan Nakille Sağlığına Kavuşan Hastalar
Gaziantep’te bulunan SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi, yıllardır böbrek nakli bekleyen üç hastaya umut oldu. Kadavradan bağışlanan organlarla gerçekleştirilen başarılı ameliyatlar sayesinde hastalar sağlığına kavuştu ve hayata yeniden tutundu.
Kahramanmaraşlı G.T.’nin Zorlu Bekleyişi
55 yaşındaki Kahramanmaraş Afşinli G.T., beş yıl önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi sürecine başladı. Üç yıl önce SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne organ nakli için başvuran G.T., uygun donör bulunmasını beklerken sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Nihayet kadavradan yapılan böbrek bağışıyla nakil ameliyatına alındı ve sağlığına kavuştu.
"Bu bağış sayesinde sağlığıma kavuştum. Organ bağışı, bir hayatı kurtarmak için yapılan en büyük iyiliklerden biridir." - G.T.
Bağışçı Bir Ailenin Duygusal Hikayesi
G.T.'nin eşi S.T., yıllar önce kaybettikleri oğullarının organlarını bağışladıklarını, ancak yıllar sonra eşinin de organ nakline ihtiyaç duyduğunu anlattı. Eşi için yapılan bağışın, aileleri için nasıl bir anlam taşıdığını şu sözlerle ifade etti:
"2018’de elim bir kazada oğlumuzu kaybettik. Oğlumuzun organlarını bağışladık. Altı ay sonra eşim böbrek hastası oldu. Bugün ise bağışlanan bir böbrekle yeniden yaşama tutundu. Organ bağışının önemini en iyi biz anladık." - S.T.
Osmaniyeli Ö.Ç.’nin Hayatı Değişti
2014 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve yıllarca nakil bekleyen Osmaniyeli 58 yaşındaki Ö.Ç., uygun donör bulunamayınca 2020 yılında diyalize girmeye başladı. SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan böbrek nakli gerçekleştirilen Ö.Ç., ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu belirterek yaşadığı mutluluğu şu sözlerle dile getirdi:
"Diyalize girdiğim yıllar hayatımı çok zorlaştırdı. Ancak bağışlanan böbrekle sağlığıma kavuştum. Doktorlarıma ve bağışçı aileye minnettarım. Hayatımı yeniden kazandım." - Ö.Ç.
27 Yaşındaki H.K.Ö.’nün Hayatını Değiştiren Telefon
Hatay’ın Arsuz ilçesinden gelen 27 yaşındaki H.K.Ö., 2012 yılından bu yana diyaliz tedavisi görmekteydi. SANKO Üniversitesi Hastanesi’ne organ nakli için başvuran genç hasta, uygun donör bulunduğu haberini aldıktan sonra büyük bir değişim yaşadı. Kadavradan böbrek nakli sonrası hayatının tamamen değiştiğini belirterek organ bağışının önemine şu sözlerle dikkat çekti:
"Diyalizle yaşamak çok zor bir süreçti. Nakil sonrası hayatım tamamen değişti. Artık sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyorum. Organ bağışı hayat kurtarır. Toplum olarak daha duyarlı olmalıyız." - H.K.Ö.
Organ Nakil Merkezi Yetkililerinden Önemli Açıklama
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yücel Yüksel, organ naklinin önemine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
"Hastanemizde bir hafta içinde üç böbrek nakli gerçekleştirdik. Organ bekleyen binlerce insan var. 15 yıldır haftada üç gün diyalize giren hastamızdan, 7 ve 5 yıldır bekleyen diğer hastalarımıza kadar herkes için organ bağışı büyük bir umut. Bağış yapan ailelere ve tüm organ nakli koordinatörlerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz." - Doç. Dr. Yücel Yüksel
Organ Bağışı: Hayat Kurtarmanın En Büyük Yolu
Uzmanlar, organ bağışının hayat kurtardığını ve toplumda daha fazla bilinç oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’de binlerce hasta organ beklerken, bağış oranlarının artırılması için farkındalık çalışmalarının artırılması büyük önem taşıyor.İHA