USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ulaştırma Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun TBMM'de Kabul Edildi

Yeni Düzenlemeler Neler Getiriyor? Limanlarda ve Havacılık Alanında Hangi Yenilikler Var?

Ulaştırma Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun TBMM'de Kabul Edildi
05-07-2024 14:30
ANKARA

TBMM Genel Kurulunda Kanun Teklifi Kabul Edildi

Ulaştırma alanında önemli düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu kanunla, Limanlar Kanunu'nda önemli değişikliklere gidiliyor.

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ulaşımını geliştirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin gerektiğinde taban ve tavan ücretlerini tespit etmek ve uygulamasını denetlemekle yetkili olacak."

Liman Hizmetleri ve Ücret Düzenlemeleri

Yeni düzenlemeye göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özel kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde aksine hüküm bulunmadıkça deniz yetki alanlarında, suyollarında ve iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin ücretleri ile liman idari sınırlarında demirleyen gemilerin demirleme ücretlerini belirleyecek. Bu ücretler geminin seferi, demirde kalma süresi gibi unsurlar göz önünde bulundurularak belirlenecek ve Cumhurbaşkanı, bu miktarı 10 katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Denizlerdeki kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek ve bu hizmetlerin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi gözetilerek seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliği odaklı olarak yürütülmesi esas olacak.

Havalimanlarına Yönelik Düzenlemeler

Havalimanlarında da bazı önemli düzenlemeler yapıldı. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan devlet ormanlarındaki erişme kontrolü uygulanan karayollarında yük aktarmak için zaruri olan yükleme ve boşaltma işlemlerine ait geçici depolar ve tamamlayıcısı olan tesisler kara yolu sınır çizgisi içinde kalmak ve her bir tesis için 60 bin metrekareyi geçmemek kaydıyla ağaçlandırma bedeli alınarak izin verilebilecek. Ayrıca, havaalanı ve havalimanı sınırları içerisinde yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler için de izin verilebilecek.

Sivil Havacılık Güvenlik Tedbirleri

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen düzenlemeler, sivil havacılık güvenliğini artırmayı hedefliyor. Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla özel güvenlik görevlileri tarafından da yerine getirilecek.

"Tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesiyle sınırlı olmak üzere, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edilecek ve aranacak."

Ayrıca, sivil havacılık faaliyetleri kapsamında denetim ve inceleme esasları da belirlenmiş durumda. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak denetimlerin esasları ve görev, yetki ve sorumlulukları yönetmelikle belirlenecek.

Posta Hizmetlerinde Değişiklikler

Posta Hizmetler Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, evrensel posta hizmeti yükümlüsü veya sağlayıcıları, hizmetleri karşılamanın net maliyetini Bakanlığa bildirecek ve avans ödemesi yapılabilecek. Ayrıca, PTT'de idari hizmet sözleşmeli olarak görev yapan personel hakkında disiplin cezaları ve uygulanacak haller belirlendi.

"PTT'de idari hizmet sözleşmeli olarak görev yapan personel, disiplin cezaları ile ceza gerektiren fiil ve haller hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olacak."

Bu kapsamda, aylıktan kesme cezası, kademe ilerlemenin durdurulması cezası ve devlet memurluğundan çıkarma cezası gibi disiplin cezaları uygulanabilecek.

Kanunun Uygulanması ve Gelecekteki Etkileri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yeni düzenlemelerle deniz ve hava taşımacılığında daha düzenli ve güvenli bir ortam sağlamayı hedefliyor. Yapılan bu düzenlemelerin, sektörlerde rekabeti artırarak hizmet kalitesini yükseltmesi bekleniyor.

Özellikle liman hizmetlerinde ve havacılık güvenlik tedbirlerinde getirilen yenilikler, Türkiye'nin ulaştırma sektöründe daha ileri seviyelere taşınmasını sağlayacak. Bakanlık, bu düzenlemelerin uygulamasını denetleyerek, sektörlerin gelişimini yakından takip edecek.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
8.07.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53