USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzman Dr. Demir: "Covid-19 Geri Döndü"

Covid-19'un yeni varyantı ne gibi belirtiler gösteriyor ve korunmak için neler yapılmalı?

Uzman Dr. Demir: "Covid-19 Geri Döndü"
08-08-2024 21:00
GAZİANTEP

Covid-19'un Yeni Varyantı: KP.3

ANKA Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, Covid-19'un yeni varyantlarıyla halen etkisini sürdürdüğünü belirtti. Dr. Demir, "Covid-19 pandemisinin ilan edilmesinin üzerinden dört yıldan fazla bir süre geçti, ancak küresel pandemiye neden olan virüs hala ortalıkta dolaşıyor. KP.3, uzun bir serinin en sonuncusu oldu. Bu varyant belli bir mevsimsel seyir izlemiyor ve salgın dalgası yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor" dedi.

Yaz Dönemi Dalgalanması

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nde (CDC) yapılan incelemelerde, her yıl Temmuz ayında Covid vakaları ve hastaneye yatışlarda ani bir artış gözlemlendiği belirtildi. Dr. Demir, bu artışın insanların festival ve konserler gibi fiziksel yakınlık gerektiren ortamlarda bulunması ve klimaların aşırı kullanılması sonucu havanın kurumasıyla ilişkili olduğunu söyledi. "Bu yaz, Covid dalgasının yayılımı bu faktörlerle artış gösterdi" diye ekledi.

Yeni Varyantın Belirtileri

Dr. Demir, KP.3 varyantının belirtilerinin önceki varyant JN.1 ile benzer olduğunu ifade etti. Virüsün vücuda girdikten sonra belirtilerin iki hafta içinde ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Demir, "Genel belirtiler ateş/titreme, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, mide bulantısı/kusma ve ishal olarak kendini gösteriyor. Ancak belirtiler kişiye göre farklılık gösterebiliyor" dedi.

"Genel belirtiler ateş/titreme, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, mide bulantısı/kusma ve ishal olarak kendini gösteriyor." - Dr. Nagihan Demir

Bağışıklığı Güçlendirmenin Önemi

Covid-19'dan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine dikkat çeken Dr. Demir, fiziksel mesafe kurallarına uyulması, maske takılması, hijyene önem verilmesi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yönde beslenme veya takviye gıda alınmasının önemini vurguladı. "Kapalı alanların sık sık havalandırılması ve mevcut aşıların yeni varyantlara karşı korunmada önemli olduğunu" belirtti.

Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları

Hastalığı çabuk atlatabilmek için doğru ve dengeli beslenmeye, yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dr. Demir, "Vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmek, doktor önerisi ile vitamin almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Ayrıca, kaygı ve stresten uzak durmak, yeterli ve düzenli uyku, dinlenme hastalığı daha çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır" dedi.

Önlemler ve Uyarılar

Dr. Nagihan Demir, Covid-19'un yeni varyantlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda vatandaşları uyardı. Maske takılması, hijyen kurallarına uyulması, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının hayati önem taşıdığını belirtti. "Hastalığa yakalanmamak için bu tedbirlerin ihmal edilmemesi gerekiyor" diye ekledi. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
12.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ