USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzman Dr. Yeliz Karakan’dan Zatürre Uyarısı

“Çocuklar ve 65 Yaş Üstü İçin Risk Daha Yüksek” Zatürre Belirtileri Nelerdir ve Kimler Daha Çok Risk Altında? Bu Hastalığa Karşı Nasıl Korunabiliriz?Detayı Haberimizde

Uzman Dr. Yeliz Karakan’dan Zatürre Uyarısı
12-11-2024 16:00
GAZİANTEP

Zatürre Nedir ve Kimleri Tehdit Ediyor?

Liv Hospital Gaziantep Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla zatürreye dair önemli uyarılarda bulundu. Dr. Karakan, zatürrenin özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstü bireylerde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, bu hastalığın dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini vurguladı.

“Zatürre bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalarla oluşan bir akciğer iltihabıdır. Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler zatürreden daha fazla etkilenebilir.”

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Dr. Karakan, zatürrenin birçok farklı belirtiyle ortaya çıkabileceğini belirtti. Hastalığın en yaygın belirtileri arasında öksürük, balgam, ateş ve göğüs ağrısı olduğunu söyleyen Dr. Karakan, ilerleyen vakalarda nefes darlığının da görülebileceğini ifade etti. Bunun yanında üşüme, titreme, yüksek ateş ve iltihaplı balgam çıkarma gibi belirtilerin de hastalığın habercisi olabileceğini ekledi.

“Bazı zatürre türlerinde başlangıç belirtileri daha sinsi olur; iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrıları birkaç gün sürer, ardından kuru öksürük, ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.”

Zatürrede Erken Teşhisin Önemi

Dr. Karakan, zatürrenin erken teşhis edilmesinin ve tedaviye vakit kaybetmeden başlanmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Teşhis için fiziki muayene, laboratuvar testleri ve akciğer görüntüleme yöntemleri kullanıldığını belirten Dr. Karakan, tedavinin hastanın durumuna göre ayaktan veya yatarak yapılabileceğini söyledi. Tedavi sürecinde antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü, oksijen ve sıvı desteği gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Zatürreden Korunma Yöntemleri

Dr. Karakan, zatürreden korunmanın tedaviden daha önemli olduğunu belirterek, korunma yöntemlerine dikkat çekti. Zatürre (pnömokok) ve grip (influenza) aşılarının yapılmasının önemini vurgulayan Dr. Karakan, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmanın, yeterli ve dengeli beslenmenin, el hijyeninin, iyi havalandırmanın ve riskli bireylerde maske kullanımının da hastalıktan korunmada etkili olduğunu ifade etti.

“Zatürre aşıları, sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden kaçınma, düzenli el hijyeni ve iyi havalandırma gibi önlemler zatürreye karşı önemli bir koruma sağlar.”

Uzmanlardan Öneri: Zatürreye Karşı Bilinçlenin

Uzmanlar, zatürre konusunda özellikle risk altındaki bireylerin bilinçlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Zatürre, birçok kişi için risk teşkil eden bir hastalık olmasına rağmen, alınabilecek basit önlemlerle hastalıktan korunmak mümkün. Dr. Karakan’ın uyarıları, zatürreye karşı bireysel önlemler almanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalıkları olan bireylerin zatürreye karşı daha hassas olduklarını belirten Dr. Karakan, tüm bireylerin bu hastalığa karşı bilinçlenmelerini ve korunma önlemlerini ihmal etmemelerini önerdi.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ