YKS Tercih Dönemi ve Sıralamanın Önemi
2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 17 Temmuz’da açıklanmasının ardından, sınava katılan 2 milyon 819 bin 362 aday tercih dönemine odaklandı. ÖSYM’nin belirlediği takvime göre adaylar, 2 Ağustos saat 23.59’a kadar 1 milyon 58 bin 345 kontenjanı bulunan yükseköğretim kurumları için tercihlerini yapacaklar. Tercihlerin bitmesine günler kala Psikolojik Danışman Esra Bulut, adaylara önemli tavsiyelerde bulundu.
Doğru Sıralama ve Tercih Stratejisi
Bulut, sıralamanın alınan puandan daha çok etkili olduğunu belirterek, "Tercih yaparken sıralama, seçilen yer ve sıralamaların değişimi gibi konularda öğrenciler çok fazla zorlanıyor. Bu nedenle özellikle profesyonel kişilerden yardım alınmalı." dedi. Adayların tercih yaparken dikkat etmeleri gereken adımları şöyle sıraladı:
Esra Bulut: "Öncelikle tercih yapacakları sıralamalarını iyi analiz etmeleri gerekiyor ve hangi alandan tercih yapacaklarına göre o sıralamayı orada bulup işaretlemeleri gerekiyor."
İlk Beş Tercih ve Diğerleri
Bulut, ilk beş tercihin adayların puanlarının ya da sıralamalarının bir üstü olan tercihler olması gerektiğini belirtti. "Okul bu sene sınavın zorluğuna göre sıralamayı aşağı çekerse, kendi sıralarıyla denk gelirse daha iyi bir üniversiteye yerleşebilme imkanı sağlar." dedi. Geriye kalan 10-15 tercihin ise puanlarına yakın yerler olması gerektiğini vurguladı.
İstemediğiniz Yerleri Yazmak Zorunda Değilsiniz
Bulut, adayların istemedikleri yerleri yazmak zorunda olmadığını belirtti. "Tercihin 24’ünü de doldurmak zorundalar gibi bir yanlışa kapılmasınlar. İsterlerse tek tercih de yapabilirler ya da 24 tercihin 24’ünü de doldurabilirler." dedi. Ayrıca, tıp, diş, hukuk ve öğretmenlik gibi alanlarda belli bir sıralamaya sahip olmayan öğrencilerin bu yerleri tercih edemeyeceğini hatırlattı.
Kılavuzları İyi Okumak Önemlidir
Bulut, tercih yaparken ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzları iyi okumak gerektiğini vurguladı. "Tablo 3 TYT yani ön lisans bölümleri, Tablo 4 AYT ve yabancı dil testinden sınava giren öğrencilerin tercih edeceği bölümler, Tablo 5 özel yetenek gerektiren bölümler ve Tablo 6 ile Tablo 6B’de meslek lisesi mezunlarının tercih edeceği bölümler yer alıyor." dedi.
İlin İmkanları ve Diğer Etkenler
Son olarak Bulut, tercih yaparken ilin imkanlarına, yurtların varlığına, üniversiteye yakınlık ve uzaklık gibi etkenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu faktörlerin, öğrencilerin üniversite hayatını doğrudan etkileyebileceğini söyledi. Tercih döneminde hangi etkenlere dikkat edilmeli? İHA