USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Vitamin, Mineral ve Bitkisel Protein Deposu: Aşure

Aşure sağlığa nasıl fayda sağlıyor? Hangi hastalıklara karşı koruyor?

Vitamin, Mineral ve Bitkisel Protein Deposu: Aşure
18-07-2024 21:00
İSTANBUL

Besin Değerleri ve Sağlığa Faydaları

Aşurenin içeriğinde bulunan baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını biliyor muydunuz? İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Güner, aşurenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve "kalp dostu" olduğunu belirtiyor. Bu tatlının bitkisel kaynaklardan oluşması, kolesterol içermemesini sağlıyor.

Bitkisel Protein ve Vegan Alternatif

Tahıl, baklagil ve sert kabuklu yemişleri içeren aşurenin, neredeyse etteki kadar yüksek kaliteli proteine sahip olduğunu belirten Güner, "Bu da vegan ya da vejetaryen bireyler için önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

Şeker İçeriği ve Diyabet Hastaları

Orijinal tarifte şeker bulunsa da, özellikle diyabet hastaları veya insülin direnci olan bireyler için şeker içeriğinin azaltılabileceğini ve tatlandırmanın taze meyvelerle sağlanabileceğini dile getirdi.

Yüksek Lif İçeriği

Aşurenin baklagiller, sert kabuklu yemişler ve tam tahılların bir arada olması sayesinde yüksek miktarda lif alımını sağladığını belirten Güner, bunun bireyleri kabızlığa ve kardiyovasküler hastalıklara karşı uzun vadede koruduğunu vurguladı.

Yaz Aylarında Serinletici Bir Alternatif

Güner, aşurenin yaz aylarında besleyici ve serin bir ana öğün alternatifi olarak da tercih edilebileceğini ifade etti. Aşurenin içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti.

Hazırlık ve Tüketim Önerileri

Orijinal tarifte buğday bulunduğu için çölyak veya glüten hassasiyeti olan bireylerin buğday yerine pirinç gibi glüten içermeyen ürünleri kullanabileceğini söyleyen Güner, "Baklagilleri az suda suyunu çektirerek pişirebiliriz. İçerisindeki şeker oranını minimum düzeyde tutup, tatlandırmayı meyvelerden sağlamaya çalışarak enerjisini ve basit şeker içeriğini azaltabiliriz." diye konuştu.

Bazı tariflerde aşurede şeker yerine bal veya pekmez kullanılabileceği söylenir ancak bunlar yüksek sıcaklıklarda kanserojen bileşenler oluşturabileceği için kaynatılmamalıdır. Bu ürünler aşure piştikten sonra eklenmelidir.

Alüminyum Kaplar Yerine Cam veya Porselen

Aşure ikram edilirken alüminyum kaplar yerine cam veya porselen tercih edilmelidir. Alüminyumun yüksek sıcaklıklarda besine ağır metal geçişine yol açabileceğini belirten Güner, aşurenin soğuduktan sonra porsiyonlanmasını önerdi.

Her Gün Beslenmenizde Bulundurun

Memorial Bahçelievler Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş da aşurenin sağlıklı bir öğün olduğunu ve vücuda faydaları bulunduğunu belirtti. Altuntaş, "Her gün beslenmenizde bulundurun." diye önerilen malzemeleri tek kasede sunan aşurenin, kalp dostu bir diyet modeli olan Portfolio diyeti için ideal olduğunu ifade etti.

Bağırsak Dostu ve Antioksidan Kaynağı

Aşurenin bağırsak dostu olduğunu belirten Altuntaş, liflerin kabızlığa iyi geldiğini ancak bazı insanlarda baklagillerin kabızlığı tetikleyebileceğini belirterek, irritabl bağırsak sendromu, Crohn veya ülseratif kolit gibi hastalıkları olan kişilerin aşure tüketmeden önce doktor veya diyetisyenlerine danışmalarını önerdi.

Altuntaş, glüten alerjisi veya çölyak hastalığı olan kişilerin aşurede glüten içermeyen karabuğday kullanabileceğini belirtti. Ayrıca aşurenin, magnezyum, B grubu vitaminleri ve güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından zengin olduğunu vurguladı. E vitamininin, damarları koruyarak bağışıklığı güçlendirdiğini ve reaktif oksijen türlerini süpürücü özelliğe sahip olduğunu ifade etti.

Altuntaş, insülin direnci veya şeker hastalığı olanların aşure tüketimine dair, "İçeriği sağlıklı olsa bile aşurede şeker kullanıyoruz. Esmer şeker, pekmez veya bal da olsa kan şekerini hızlı yükseltir. Bu nedenle aşureyi haftada 1-2 kez tüketmek uygun olabilir, ancak kan şekerlerini ölçüp, gerektiğinde insülin ayarını yapmak önemlidir." dedi.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ