USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yapay Zeka Sağlık Tavsiyelerinde Yanıltıcı Olabilir mi?

Yapay zeka tarafından verilen sağlık tavsiyeleri ne kadar güvenilir? Hastalar, bu teknolojiyi kullanırken nelere dikkat etmeli?

Yapay Zeka Sağlık Tavsiyelerinde Yanıltıcı Olabilir mi?
20-07-2024 13:00
ANKARA

Yapay Zekanın Sağlık Sektöründeki Rolü

Yapay zeka, birçok alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de önemli avantajlar sunuyor. Hastalıkların erken teşhisi, kişiselleştirilmiş tedavi planlarının oluşturulması ve sağlık hizmetlerinin veriminin artırılması gibi alanlarda yapay zekadan yararlanılabiliyor. Ancak bu teknolojinin sunduğu imkanların yanı sıra bazı riskler de bulunuyor.

Yanlış Yönlendirme Tehlikesi

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, yapay zekanın sunduğu tavsiyelerin hastaları nasıl yanıltabileceğine dair uyarılarda bulundu. Keskin, yapay zekanın bazı durumlarda hastalara yanlış veya eksik bilgi verebildiğini belirtti. Özellikle kan tahlili sonuçlarını yapay zekaya yazıp bir fikir edinmeye çalışan hastaların yanıltıcı sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.

"Yapay zekanın verdiği sonuçlarla fikir edinmek yerine 'Hocam böyle bir şey diyorlar doğru mu?' demek, biraz daha şüpheci yaklaşmak lazım." dedi.

Yapay Zekanın Riskleri

Keskin, yapay zekanın bazı durumlarda hastalara ülkemizde bulunmayan ilaçları önerdiğini ve bu durumun hastaları yanlış yönlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, aynı tahlil sonuçlarının farklı yapay zeka sistemlerinde yorumlanmasının farklı ve hatta kaotik sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

"Kalp krizi geçirebilirsin, her an ölebilirsin diyor. Çıkan 6-7 tane ilaç var. Bu ilaçların bazılarını hiç kullanmıyoruz, 1980'lerde kalmış ilaçlar. Yapay zeka bunu kullanırken bununla ilgili arama motorlarında ilişkilendirilmiş tüm tedavi yöntemlerini öne çıkarıyor." diye konuştu.

Doktorların Yapay Zeka Kullanımı

Yapay zekanın doktorlar tarafından etkin bir şekilde kullanıldığı birçok uygulama da mevcut. Keskin, EKG ve ekokardiyografi gibi alanlarda yapay zekanın güvenilir olduğunu ve bu teknolojinin doktorlara büyük kolaylıklar sağladığını belirtti. Özellikle sanal anjiyo gibi yenilikler sayesinde, hastaların daha az invaziv yöntemlerle tedavi edilebildiğini söyledi.

"Yakın zamana kadar hep geleneksel anjiyo yapardık artık sanal anjiyo çıktı ve gerçek anjiyo ihtiyacımızı üçte bire indirdi. Bizim anjiyoda damar içerisine tel göndererek aldığımız ölçümleri yapay zeka tel göndermeden verebiliyor." diye ekledi.

Akıllı Saatler ve Sağlık Takibi

Akıllı saatler gibi teknolojik cihazlar da sağlık takibinde önemli bir rol oynuyor. Keskin, bu cihazların sunduğu verilerin hastalar ve doktorlar arasında daha etkili bir iletişim sağladığını belirtti. Akıllı saatlerin EKG çekme ve nabız ölçme gibi özelliklerinin, birçok hastalığın erken teşhisinde yardımcı olabileceğini vurguladı.

"Doktor olarak bu verileri hasta bana gösterdiğinde 'ya onu boş ver, sen bu testi yaptır gel' demek yerine cihazın verdiği verileri hastayla beraber tartışabilmek lazım." dedi.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
12.09.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ