USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yaz Döneminde Sistit: Kadınları Tehdit Eden Sağlık Sorunu

Neden bazı kadınlar yaz döneminde sık sık idrar kesesi iltihabı yaşar? Uzmanlar, alınması gereken tedbirleri ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Yaz Döneminde Sistit: Kadınları Tehdit Eden Sağlık Sorunu
26-08-2023 14:41

Sistit Nedir ve Neden Daha Çok Kadınlarda Görülür?

Diyarbakır Dicle Memorial Hastanesi’nde görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Birgi Ercili, sistitin, mesane yani idrar torbasının iltihabı olduğunu belirtiyor. Enfeksiyonların yanı sıra genital bölgeden idrar yoluna ulaşan mikroorganizmaların da sistite sebep olduğuna dikkat çeken Ercili, "Özellikle kadınlarda üretranın erkeklere göre kısa olması ve vajina ile anüse yakın olması nedeniyle, bu mikroorganizmaların mesaneye ulaşması daha kolay hale geliyor. Kadınların yarısı hayatlarında muhakkak en az bir defa bu hastalığı tecrübe ediyor" diye ekledi.

Hangi Belirtiler Sistitin Habercisidir?

Op. Dr. Ercili, sistitin en yaygın belirtilerinin idrar yanması ve az idrar yapma olduğunu ifade ediyor. Bunun yanında, idrarda yanma, sızı, sık idrar yapma, damla damla idrar yapma, kasıkta ve alt karında ağrı, idrarda kan, bulanık idrar ve bazen de ilişki sonrası ağrı yaşanabiliyor. Ercili, "Genital hijyenin ihmal edilmesi, tuvalet temizliğinin yanlış yapılması ve nemli çamaşırlarla uzun süre kalma gibi faktörler, mikroorganizmaların idrar yoluna daha kolay ulaşmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Yaz Aylarında Sistit Riski Artıyor mu?

Yaz aylarında sistit sıklığının arttığına dikkat çeken Dr. Ercili, "Özellikle havuz sistiti dediğimiz bir türü de görülebiliyor. Kirli ve kalabalık havuzlarda yüzmenin, havuzda bulunan mikroorganizmaların idrar yoluna rahatlıkla ulaşmasına sebep olduğunu" belirtti. Ayrıca, yüzüldükten sonra ıslak mayoyla beklemenin, genital bölgede nemli bir ortam oluşturarak mikroorganizmaların üremesini kolaylaştırdığını vurguladı.

Sistit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Op. Dr. Ercili, sistit tanısının basit bir idrar tahlili ile konulabileceğini, tedavisinde ise kısa süreli ağızdan alınan antibiyotiklerin oldukça etkili olduğunu ifade ediyor. "Bunun yanında mutlaka bol sıvı almak da tedavinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır." diye ekliyor.

Özellikle yaz aylarında sistit riskini minimize etmek için bol sıvı tüketimi, temiz ve kalabalık olmayan havuzları tercih etme, genital hijyene dikkat etme ve ıslak mayoyla uzun süre beklememek gibi önlemlerin alınması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22.11.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ