USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür & Sanat

Yeni Nesil Plakların Yükselişi, Antika Gramofonların Gözden Düşmesine Yol Açıyor

Antika gramofonlar neden unutulmaya yüz tuttu? Yenilenen teknoloji, eskiye olan ilgiyi nasıl değiştirdi? DETAYLAR HABERİMİZDE

Yeni Nesil Plakların Yükselişi, Antika Gramofonların Gözden Düşmesine Yol Açıyor
12-10-2024 21:00
GAZİANTEP

Antika Gramofon Tamircisinin Hikayesi

Gaziantep’te yaşayan ve babasından öğrendiği tamircilik mesleğini 35 yıldır sürdüren Ahmet Zihni Marangozoğlu, antika gramofonları hayata döndürmeye çalışıyor. Tarihi Yeni Han’da 50 ila 150 yıllık gramofonları tamir eden Marangozoğlu, bu işin inceliklerini büyük bir aşkla yürütüyor. Fakat, yeni nesil plakların ve teknolojinin gelişimi, antika gramofonlara olan ilgiyi her geçen gün azaltıyor.

Antika Gramofonlara Düşen İlgi

Ahmet Zihni Marangozoğlu, gelişen teknoloji nedeniyle eski gramofonlara olan talebin giderek azaldığını ifade ediyor. Eskiden koleksiyoncuların ve antikaseverlerin gözdesi olan gramofonların fiyatlarının da etkisiyle ilgi kaybı yaşadığına dikkat çekiyor. Günümüzde 8 ila 10 bin TL arasında fiyatlandırılan yeni tasarımların her kesime hitap ettiğini belirten Marangozoğlu, antika gramofonları yaşatmanın gittikçe zorlaştığını dile getiriyor.

Meslek Ölümle Yüz Yüze mi?

Marangozoğlu, gramofon tamirciliği mesleğinin artık ölmeye başladığını söylüyor. Eskiden yoğun talep gören antika gramofonlara olan ilginin azalmasıyla birlikte, işinin de tehdit altında olduğunu belirtiyor. Şu an, atölyesine getirilen gramofonları tamir ederek sahibine teslim ettiğini ancak bu mesleğin geleceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekiyor. Marangozoğlu, "İnsanlarımız antika gramofonlardan sıkıldı. Antikaların yerini elektrikli plaklar devralınca tamircilik mesleği de ölmeye başladı." şeklinde konuşuyor.

Gençlere Mesleği Aktarma Çabası

Marangozoğlu, antika gramofonların unutulmaması için bu mesleği gençlere öğretmeyi hedefliyor. Ancak gençlerin fabrikalarda çalışmayı tercih etmesi ve bu mesleğin geleceği olmadığını düşünmeleri Marangozoğlu’nu endişelendiriyor. Kendisinin, insanların hatıra olarak sakladığı gramofonları tamir ederek günümüze kazandırmak istediğini belirtiyor. Bu eski iş kolunu devam ettirmek için gençlere ilham vermek istese de ilginin az olduğunu ifade ediyor.

Herkese Uygun Gramofonlar Üretme Çabası

Gramofonların yüksek fiyatları dolayısıyla talep azalsa da Marangozoğlu, her kesimin alabileceği ürünler üretiyor. Atölyesinde, 8 bin TL gibi fiyatlarla gramofonlar üreterek geniş bir kitleye hitap etmeye çalışıyor. Ürettiği bu gramofonları, tasarımları ve mobilyalarıyla birlikte sunarak herkesin kullanımına uygun hale getiriyor. Marangozoğlu, bu sayede gramofonların eski popülaritesini yakalayabileceğine inanıyor.

Antika Gramofonların Geleceği

Gelişen teknoloji ile birlikte antika gramofonlara olan ilginin azalması, bu eski mesleği tehdit ediyor. Marangozoğlu gibi ustalar, antika gramofonları hayata döndürmeye çalışırken, bu mesleği geleceğe taşıma mücadelesi veriyor. İnsanların hatıra olarak sakladığı, geçmişi yansıtan gramofonlar ise günümüzde hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gramofon tamirciliği, yeni nesil plakların yükselmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olma yolunda ilerliyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ