Tohumun Başarılı Serüveni
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya’da üretilen hibrit ayçiçeği tohumunun 20 ilde 300 bin dekar alana ekildiğini belirtti. Şahin, Türkiye’de yerli hibrit ayçiçeği ekiminin arttırılması için yürütülen çalışmaları gazetecilere açıkladı. Süleymanpaşa ilçesi Köseilyas Mahallesi’nde yerli hibrit tohumun ekildiği arazide incelemelerde bulundu.
Trakya’daki tohum şirketleri, borsalar ve üniversitelerle birlikte 2017 yılında yerli hibrit ayçiçeği üretim çalışmalarına başladıklarını ifade eden Şahin, 2021 yılında bu tohumun toprakla buluşturulduğunu söyledi. İlk başta Trakya’daki üç ilde 10 bin ile 25 bin dekar alanda ekim yapılırken, performansın iyi olması nedeniyle bu rakamın bir sonraki sene 40 bin dekara çıkarıldığına dikkat çekti.
Kuraklık ve Yerli Tohumun Performansı
Geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen yerli ayçiçeği tohumunun üreticileri sevindirdiğini belirten Şahin, verimin yüksek olmasının bu yıl daha fazla tercih edilmesine yol açtığını söyledi. Yerli hibrit ayçiçeğinin, piyasada yaygın olarak ekimi yapılan çeşitlerle rekabet edebilecek durumda olduğunu vurguladı.
"Kuraklıktan bazı çeşitler sıkıntı yaşarken, yerli ayçiçeğinde çıkışlarımız, yağ oranlarımız ve verimliliğimiz iyiydi. Verimin iyi olmasından dolayı bu sene başta Trakya olmak üzere, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yerli ayçiçeği ekimi yapıldı. Yaklaşık 20 ilde 300 bin dekar alanda yerli ayçiçeği toprakla buluştu."
Üreticilerin Memnuniyeti ve Gelecek Planları
Kalkınma Ajansı, Trakya Tohum A.Ş. yetkilileri ve akademisyenlerin tarlalarda zaman zaman incelemelerde bulunduklarını belirten Şahin, üreticilerin yerli ayçiçeğinden memnun olduğunu aktardı. Trakya Tohum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Tarar da ajansın desteğiyle yerli ayçiçeği çeşidi çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
"Kuraklık senesine rağmen ayçiçeği çiftçileri sevindirdi. Yerli ayçiçeğinde geçen yıl üreticiler çok güzel sonuçlar aldı. Biz sadece Türkiye’de tohum satmayı değil, uluslararası pazarda da yer almayı hedefliyoruz."
Çiftçi Alperen Uzlar ise bu yıl denemek amacıyla ektiği yerli ayçiçeğinden memnun kaldığını ve gelecek yıl bütün tarlalarına yerli ayçiçeği ekeceğini dile getirdi.
Trakya’da üretilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, performansı ve verimliliği ile üreticilerin yeni gözdesi olmayı başardı. Bu başarı, yerli tohum çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.AA