USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yeşil Zeytin Hasadı Başladı: Tezgahlarda Yerini Aldı

sofralık yeşil zeytin hasadı başladı. Fiyatlar ve zeytinin yapılışı nasıl? Zeytinler neden yağmur sonrası toplanıyor?

Yeşil Zeytin Hasadı Başladı: Tezgahlarda Yerini Aldı
24-10-2024 18:00
GAZİANTEP

Gaziantep’te yöresel lezzetteki sofralık yeşil zeytinlerin hasadına ekim ayında başlandı ve zeytinler tezgahlardaki yerini aldı. Kalitesine göre fiyatları değişen yeşil zeytinlerin kilogramı, 70 ila 100 lira arasında alıcı buluyor. 24 yıldır Gaziantep Çarşısı’nda zeytin satan esnaf Ömer Çetinkaya, yağmurun zeytin kalitesine etkisine değinerek, yağmur sonrası toplanan zeytinlerin daha yağlı ve lezzetli olduğunu belirtti.

Yağmur Sonrası Zeytinler Daha Lezzetli

Ömer Çetinkaya, zeytinin Gaziantep’te yağmur sonrası toplanmasının geleneksel bir tercih olduğunu açıkladı. “Yağmur zeytine lezzet katıyor. Yağmur yağdığında zeytinler daha yağlı ve lezzetli hale geliyor, bu yüzden Gaziantep’te yağmur sonrası zeytin toplamak yaygındır. Bu lezzet, Gaziantep zeytinini Türkiye’nin her yerinde popüler kılar” diye konuştu.

Zeytin Hazırlama Süreci

Zeytinlerin yapılışı hakkında bilgi veren Çetinkaya, zeytinlerin kadınlar tarafından kırılarak hazırlandığını belirtti. “Zeytinler kırılıp çekirdeklerinden ayrılır, bidonlara konur ve su eklenir. Zeytinin suyu her gün değiştirilir ve 1 hafta içinde zeytin hazır hale gelir. Gaziantep’te zeytin salatası ve yemekleri çok tercih edilir” dedi.

Fiyatlar ve Siparişler

Gaziantep’te zeytin fiyatlarının 70 ile 100 lira arasında değiştiğini belirten Çetinkaya, hazır zeytin bidonlarının fiyatının ise 500 TL olduğunu söyledi. Türkiye’nin her yerine zeytin siparişi aldıklarını belirten esnaf, bu yıl da yoğun ilgi gördüklerini ifade etti.

“Gaziantep zeytini, yağmur sonrası toplandığında daha yağlı ve lezzetli olur, bu yüzden Türkiye’nin her yerinde tercih edilir.” Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.10.2024 Tarihli Gazetemiz
PUAN DURUMU TÜMÜ