Kültür & Sanat

1. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’nde sonuç bildirgesi açıklandı

Gerçekleşen Gastronomi Zirvesi, Mezopotamya Mutfak Kültürünü Merkeze Aldı

1. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’nde sonuç bildirgesi açıklandı
13-11-2023 18:30

1. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi Diyarbakır'da Düzenlendi

Diyarbakır'da 

Diyarbakır'da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilen 1. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlendi. Üç gün süren zirvede, Mezopotamya bölgesinin zengin gastronomik mirası ve tarihi önemi vurgulandı. Peki, bu zirvenin ana konuları nelerdi ve sonuç bildirgesinde hangi önemli noktalara dikkat çekildi?

Zirvenin Ana Konuları ve Etkinlikleri

Zirvede, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde Körtiktepe ve Çayönü buluntuları incelendi ve katılımcılara bu arkeolojik alanlarda gezme imkanı sunuldu. Zirve boyunca toplam 8 oturum, bir sunum ve iki söyleşi gerçekleşti, 37 bilim insanı ve gastronomi alanında çalışan şef ve araştırmacı bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Zirvenin Sonuç Bildirgesi

Zirvenin sonuç bildirgesinde, Mezopotamya mutfak kültürünün tarihi önemi, coğrafi işaretli ürünler, tarım ve kültürel miras gibi konular ele alındı. Bildirgede, Mezopotamya Mutfağı'nın etnografik bir kavram olarak ele alınması ve bölgenin zengin gastronomik mirasının korunması vurgulandı.

“Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, gastronomi alanına çok farklı yönlerden yaklaşılması gerektiğine dair bir perspektif oluşturdu. Diyarbakır’ın ve Mezopotamya'nın gastronomi açısından tarihi öneminin daha fazla vurgulanması gerektiğini gördük. Ayrıca, mutfağın kırsal kalkınmanın hayati bir unsuru olarak toplumsal dönüşüme eşlik edeceği gelecek için çalışmamız gerektiğini vurguladık.”

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi’nin Rolü

Zirve sonucunda, Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nin bölgede gastronomik inovasyon ve kalkınma için önemli bir kurum olacağı belirtildi. Merkez, temiz ve güvenli gıdaya eşit ulaşımın sağlanmasında ve bölgesel mutfağın korunmasında kilit bir rol oynayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER