Politika

12 Eylül Darbesi'nin Gölgesinde Bir Gazetecinin Hikayesi

43 yıl sonra bile 12 Eylül darbesinin izleri nasıl silinir, Mehmet Emin Karakulak'ın yaşadıklarını dinlediniz mi?

12 Eylül Darbesi'nin Gölgesinde Bir Gazetecinin Hikayesi
11-09-2023 10:56

12 Eylül Darbesi'nin Kızıltepe'de Bir Yankısı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan gazeteci Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde geçirdiği acı günleri, işkenceleri ve kötü muameleleri anımsatarak, o dönem Türkiye'deki kaotik atmosferi ve yaşanan insani drama dikkat çekiyor.

"12 Eylül’den önce Türkiye’de kaotik bir ortam oluşturulmuştu. Günde 50 insan sağ-sol çatışması yüzünden yaşamını yitiriyordu. Türkiye’de artık bir insan akşam sağ salim eve gelecek mi dönecek mi garantisi yoktu."

Cezaevlerindeki İnsanlık Dışı Uygulamalar

Karakulak, 12 Eylül darbesinin ardından Türkiye'deki cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı işkencelerin, idam cezalarının ve hak ihlallerinin hafızalardaki yerini koruduğunu vurguluyor.

"Suçlu, suçsuz ayırt edilemedi. İnsanları idam ettiler, işkenceler aldı başını gitti. İnsanlar beyin felcine uğradı. Toplum bir travma yaşadı ve insanlar hala o psikolojik travmanın etkisindedir."

Karakulak'ın Hüzünlü Hatıraları

17 yaşında liseyi henüz bitirmişken, herhangi bir suçlama veya delil olmadan cezaevine konulan Karakulak, bu travmatik dönemin psikolojik etkilerinin yıllar sonra bile silinmediğini anlatıyor.

"Cezaevinde 6 ay kaldıktan sonra kovuşturmaya yer yok diye serbest bırakıldım. Bazı geceler o işkenceleri düşlerimde görüyorum."

Yeni Bir Anayasa İçin Çağrı

Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül darbesinin izlerinin silinmesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesi adına yeni bir sivil anayasa yapılması gerektiğine inanıyor.

"Sorunların çözümü için ve darbelerin izlerini, kalıntılarını silmek için yeni bir sivil anayasaya, demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER