Kültür & Sanat

1800 Yıllık Ameliyat Aletleri Keşfedildi

Antik Roma Dönemine Ait Tıbbi Aletlerin Bulunduğu Tarihi Kazı

1800 Yıllık Ameliyat Aletleri Keşfedildi
20-12-2023 09:28

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesi'nde yapılan kazılarda, Roma İmparatorluğu dönemine ait 1800 yıllık ameliyat aletleri bulundu. Bu keşif, kalede gerçekleştirilen arkeolojik çalışmaların önemini ve tarihi değerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Zerzevan Kalesi'ndeki Tarihi ve Arkeolojik Çalışmalar

Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde askeri bir yerleşim olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kale, 2014 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve Dicle Üniversitesi işbirliğiyle sürdürülen kazı çalışmaları sayesinde önemli bulgulara ev sahipliği yapmaktadır.

Kazılarda Ortaya Çıkan Tarihi Eserler ve Ameliyat Aletleri

Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bu yılki kazılarda önemli bulgulara rastladıklarını belirtti. Bulunan iki adet ameliyat aleti, kalede yaşamış askerlerin sağlık hizmetlerine dair önemli bilgiler sunuyor.



"Bu aletler küçük boyutlarda olup, iki tarafı da kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Delme ve kesme işlemleri için kullanılan bu aletler, askeri yerleşimlerde gerçekleşen operasyonlarda kullanılmıştır" dedi Coşkun.


Ziyaretçi İlgi ve Beklentileri

Doç. Dr. Coşkun, Zerzevan Kalesi'nin her yıl artan ziyaretçi sayısıyla dikkat çektiğini belirterek, "Bu yıl itibariyle ziyaretçi sayımız 400 bin rakamına ulaştı. Önümüzdeki yıl 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Kazılar ve bulgular, hem yerel hem de uluslararası turistlerin ilgisini çekiyor" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER