Politika

218 Kişiye Beslenme Danışmanlığı Hizmeti Verildi

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, son altı ayda sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla kaç kişiye beslenme danışmanlığı sundu? Obezite ile mücadelede atılan bu adımların etkisi ne olacak?

 218 Kişiye Beslenme Danışmanlığı Hizmeti Verildi
03-10-2024 17:00

Beslenme Danışmanlığının Önemi

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Polikliniği aracılığıyla son altı ayda 218 kişiye beslenme danışmanlığı hizmeti sundu. Bu hizmet, toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi ve obeziteyle mücadele etme amacını taşıyor. Obezitenin önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra gelen ikinci en önemli neden olduğu düşünüldüğünde, bu tür hizmetlerin gerekliliği nedir ve toplum sağlığı üzerindeki etkisi ne olabilir?

Obezitenin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, obezitenin kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve bazı kanser türleri gibi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ediyor. Bu bağlamda, obezite oranlarının artış göstermesi, halk sağlığı açısından neden bu kadar endişe verici bir durum olarak değerlendiriliyor?

Yaş Gruplarına Göre Obezite Oranı

2024 yılının ilk altı ayında yapılan taramalar sonucunda, 18 yaş ve üstü bireylerin yüzde 20,87'sinin, 15-18 yaş aralığındaki bireylerin ise 18,97'sinin obez veya morbid obez olduğu tespit edildi. Bu veriler, genç nüfusta obezite oranlarının da oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Gençlerin sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemeleri için ne tür önlemler alınmalı?

Özel Günlerde Sağlık Taramaları

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, obezitenin tespit edilmesi ve önlenmesi amacıyla sağlık alanındaki özel günlerde tüm ilçelerde sağlık stantları kurarak, hipertansiyon ve diyabet taramaları da gerçekleştiriyor. Bu tür uygulamalar, toplumun sağlık bilincini artırmada nasıl bir etki yaratıyor? Yerel yönetimler, bu tür sağlık taramalarını daha etkili hale getirmek için hangi stratejileri benimsemeli?

Uzmanların Yorumları ve Poliklinik İhtiyacı

Uzman diyetisyen Sidar Bezeng, yaptıkları taramalar ve aldıkları geri bildirimler sonucu Sağlıklı Beslenme ve Diyet Polikliniği’ne olan ihtiyacın tespit edildiğini belirtti. Kurum çalışanlarına yönelik hizmet sunulması amacıyla poliklinik kurulması, sağlık hizmetlerine erişimi nasıl kolaylaştırıyor? Bu yaklaşım, toplumsal sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine ne şekilde katkıda bulunuyor?

Beslenme ve Sağlık Eğitimleri

Bezeng, 18 Mart itibarıyla aktif hale gelen poliklinikte, danışanların kilo kontrollerinin yanı sıra sağlıklı gıda seçimi eğitimleri ve beslenme tedavileri düzenlendiğini belirtti. Geçtiğimiz altı ayda 218 danışana beslenme danışmanlığı verildi. Bu tür eğitimlerin, bireylerin sağlıklarını korumalarındaki rolü nedir ve toplumsal sağlık bilincini artırmada nasıl bir katkı sağlıyor? AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER