Teknoloji

3 Bin Yılık Nekropol Bulundu

Hasankeyf Müze Müdürlüğü'nün eşsiz keşfi, tarihin seyrini değiştirebilir mi?

3 Bin Yılık Nekropol Bulundu
13-10-2023 10:12


3 Bin Yıllık Nekropol, Batman'da Keşfedildi!

Doruk Mezrası: Tarihin Kalbine Yolculuk

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Bağözü Köyü Doruk Mezrası'nda Dicle Nehri'ne açılan Cehennem Deresi'nde gerçekleştirilen kazılar, 3 bin yıllık bir nekropolün kapılarını araladı. Hasankeyf Müze Müdürlüğü ekipleri, bölgeye bazı resimli mağaraları tescillemek amacıyla giderken, köylülerin yönlendirmesiyle bu tarihi mekâna adım attı.


150'ye Yakın Mezar: Asur Medeniyetinin İzleri

İlk kazı çalışmalarında arkeologlar ve görevliler, Milattan Önce birinci bine tarihlenen Demir Çağ Asur Medeniyetine ait 150’ye yakın Urne (Küp mezar), Kaya Mezar ve toprak mezarın olduğu nekropolü gün yüzüne çıkardı.


Arkeolojik Buluntular: Savaşçıların Eşyaları

Nekropolde bulunan urne mezarlarda, ölen kişilere ait olduğu düşünülen mızrak, ok uçları, kama, bıçak, kılıç ve diğer savaş malzemeleri keşfedildi. Bu eşyalar, nekropolün sakinlerinin günlük yaşamlarında ve savaşlarda kullandığına işaret ediyor.

Asurluların Sırrı Çözülüyor mu?

"Bununla birlikte bizleri sevindiren ise bölgenin tarihini bize verebilecek Asurlulara ait silindir mührünün bulunması oldu."

Hasankeyf Müze Müdürü Şehmus Genç, bölgede yaşayan Asurluların varlığına dair ciddi tarihsel belirsizlikler olduğunu belirtti. Ancak, bu kazılarla birlikte, Asurluların bölgedeki varlığına dair yeni ipuçlarına ulaşıldı.


Arkeolojik Çalışmaların Detayları

Hasankeyf Müze Müdürlüğü’nde Arkeolog olarak görev yapan Metin Ağrak, yapılan kazı çalışmalarının ayrıntılarını paylaştı. Bu çalışmalar, bölgenin arkeolojik zenginliklerini ortaya koyarken, tarihsel bilgilere de ışık tuttu.


Nekropolün Önemi

Bulunan nekropolün bölge arkeolojisi için son derece kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Ağran, bu kadar fazla urne mezarın ilk defa bir nekropol alanında ortaya çıktığını vurguladı. Urnelerin içerisinden çıkan eserler, Asur ve Urartu dönemlerine dair değerli bilgiler sunuyor.

Kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede, nekropolün sırlarının tam olarak ne zaman çözüleceği ise merak konusu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER