Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sanayinin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir adım attı. 67 fabrikanın enerji ihtiyacı, güneş enerjisi santrallerinden (GES) sağlanıyor ve bu sayede enerji maliyetlerinde büyük ölçüde tasarruf ediliyor. Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, bu projelerin, sanayiye ekonomik katkı sağlamakla kalmayıp çevresel sürdürülebilirlik açısından da kritik bir rol oynadığını belirtiyor.
GES’in Sanayi Üzerindeki Ekonomik Etkileri
Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren 350 fabrikanın 67’si, öz sermaye, yatırım teşvik belgesi veya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle GES kurarak enerji maliyetlerini düşürdü. GES’ler sayesinde, fabrikalar enerji ihtiyaçlarının yüzde 40 ile 70’ini karşılayabiliyor. Mustafa Fidan, GES kurmanın bir bedeli olduğunu, ancak kısa sürede bu yatırımın geri döndüğünü ve ardından enerjinin bedava temin edilmeye başlandığını ifade ediyor.
Diyarbakır OSB’nin GES Projelerindeki İlerlemesi
Fidan, OSB’de şu anda 60 megavat kurulu güce sahip GES’lerin bulunduğunu ve bu sayının gelecek 1,5 yıl içinde 110 megavata çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu hedefe ulaşıldığında, Diyarbakır OSB’deki GES projeleri Türkiye’deki 385 OSB arasında 11. sıradan ilk üçe yükselmeyi amaçlıyor. GES projeleriyle, sanayiye yıllık ortalama 258 milyon lira katkı sağlanırken, bu rakamın 460 milyon liraya çıkması bekleniyor.
Yatırımların Geri Dönüşü: Firmaların Deneyimleri
Cam üretimi yapan bir firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Recep Yaşar, 2021 yılında fabrikalarının çatısına kurdukları 1069 kilovat gücündeki GES’in, aylık enerji tüketimlerinin yüzde 65-70’ini karşıladığını ve yaklaşık 550 bin lira kazanç sağladığını belirtti. Yaşar, "Bu sistem, 24 ay içinde kendini amorti etti ve artık bedava enerji üretiyoruz. Bu, rekabet gücümüzü artırıyor," dedi.
GES Kapasitesinin Artırılmasına Yönelik Talepler
OSB’de GES kapasitelerinin artırılması, mevcut trafoların doluluğu nedeniyle şu an mümkün değil. Fidan, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan OSB’lere özel GES kapasitelerinin artırılmasını talep ettiklerini belirtti. Bu talebin karşılanması, hem mevcut fabrikaların enerji ihtiyaçlarını daha verimli karşılamalarına hem de yeni yatırımcıların GES kurulumlarını teşvik etmeye yönelik önemli bir adım olacak.
GES’in İşletmelere Sağladığı Avantajlar
PVC üretimi yapan bir firmanın Yönetici Yardımcısı Murat Şimşek, TKDK’dan aldıkları yüzde 60 hibe desteğiyle kurdukları GES’in, fabrikalarının enerji ihtiyacını tamamen karşıladığını belirtti. 16 aylık sürede 1 milyon 440 bin liralık enerji tasarrufu sağladıklarını ifade eden Şimşek, "Yatırımımızı amorti ettik ve 240 bin lira artıya geçtik," dedi. Bu tür yatırımlar, işletmelerin rekabet gücünü artırırken, sürdürülebilirlik hedeflerine de katkıda bulunuyor.
"Türkiye'de 385 OSB içinde GES kurulumu açısından 11. sıradayız. Hedefimiz bu sıralamada ilk üçe girmek." AA