Politika

AK Parti'den 27 Mayıs Demokrasi Darbesi'nin Yıldönümüne Özel Açıklama

27 Mayıs olaylarının yıldönümünde AK Parti'den demokrasi vurgusu: Geçmişten günümüze demokrasi mücadelesi nasıl şekillendi?

AK Parti'den 27 Mayıs Demokrasi Darbesi'nin Yıldönümüne Özel Açıklama
27-05-2024 14:00
ADIYAMAN

Darbenin Yıldönümünde Anlamlı Açıklama

AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı, 27 Mayıs Demokrasi Darbesi'nin yıldönümünde önemli bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hilal Doğan Güvenç gerçekleştirdi, yanında İl Başkan Vekili Fehmi Yılmaz ve diğer parti yöneticileri de hazır bulundu.

27 Mayıs'ın Tarihsel Etkisi ve Sonuçları

Hilal Doğan Güvenç, 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin, Türk demokrasisine vurulan ilk darbe olduğunu ve toplum mühendisliğinin temellerinin bu darbe ile atıldığını ifade etti. Güvenç, darbenin vicdanlara, hukuka, tarihe ve insanlığa silinmez bir leke bıraktığını belirtti.

Darbenin Yarattığı Toplumsal Yansımalar

"Milletimizin milli ve manevi değerlerini yok sayma çabasına karşı, Adnan Menderes ve yol arkadaşları, tek parti iktidarının anti-demokratik uygulamalarını ortadan kaldırmış, Türkçe Ezan uygulamasını sona erdirerek Anadolu'nun Ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini gidermiştir."

1960 Darbesinin Acı Sonuçları

Doğan Güvenç, 1960 darbesinin ardından gerçekleşen olayları ve Yassıada Yargılamaları'nı tiyatrovari ve hukuk dışı olarak nitelendirdi. İdam edilenlerin sadece bireyler değil, demokrasi ve milli iradeye olan inançlarıyla Türk Milleti olduğunu vurguladı.

15 Temmuz ve Demokrasiye Sahip Çıkış

Açıklamalarına 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantı kurarak devam eden Güvenç, bu tarihin Türkiye'deki darbe dönemlerinin sona erdiğini ve darbelere karşı mücadeleye devam edileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 15 Temmuz'da demokrasi düşmanlarına en büyük dersin verildiğini belirtti.

Darbe Dönemlerinin Kapanışı ve Demokrasiye Vefa

Güvenç, Türkiye'de darbe dönemlerinin kapandığını ve darbelere karşı mücadeleye devam edileceğini vurgulayarak, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerini anarak, demokrasi ve özgürlüklerin daim olması için canlarını feda edenlere teşekkür etti. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER