Gündem

Akdeniz Anemisi: Taşıyıcılık ve Çocuklarda Riskler

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yüksek oranlara ulaşan Akdeniz anemisi taşıyıcılığı, çocuklarda hastalık riskini nasıl etkiliyor? Uzmanlar ne diyor?

Akdeniz Anemisi: Taşıyıcılık ve Çocuklarda Riskler
12-05-2024 10:15
DİYARBAKIR

Genetik Miras: Taşıyıcılık ve Hastalık İhtimali

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi hematoloji uzmanı Dr. Özlem Beyler, Akdeniz anemisinin genetik geçiş mekanizmaları üzerine bilgiler verdi. Taşıyıcı ebeveynlerden çocuklara hastalığın geçme ihtimalinin %25 olduğunu belirten Dr. Beyler, Türkiye genelinde bu hastalığın görülme oranının %2 civarında olduğunu ifade etti.

Evlilik Öncesi Danışmanlık Önemi

Dr. Beyler, Akdeniz anemisi taşıyıcılarının evlenmesi veya çocuk sahibi olmasının önünde herhangi bir engel olmadığını, ancak genetik danışmanlığın önemli olduğunu vurguladı. "Taşıyıcılık bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez ama çocuklara geçebilir ve ciddi kansızlık yapabilir." şeklinde konuştu. Ayrıca, evlilik öncesi tarama testleriyle bu durumun kontrol altına alınabileceğini ekledi.

Yanlış Tedaviye Dikkat!

"Kansızlık yaşayan talasemi hastalarına gereksiz demir tedavisi verilmesi durumları olabiliyor. Bu nedenle doğru teşhis çok önemlidir." - Dr. Özlem Beyler

Dr. Beyler, talasemi hastalarının sıklıkla yanlış tedavi uygulamalarına maruz kalabildiklerini belirterek, hastalığın doğru teşhis edilmesi ve uygun tedavi planlarının yapılmasının önemine değindi. Hematoloji uzmanlarına düzenli muayene olmanın önemini vurguladı ve ağır vakalarda aylık kan nakli gerekebileceğini söyledi.

Diğer Bölgelerde Durum Nasıl?

Beyler, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde taşıyıcılık oranlarının farklılık gösterdiğini açıkladı. "Genel olarak yüzde 2 olan taşıyıcılık oranı, Antalya ve Hatay gibi bölgelerde yüzde 13'lere kadar çıkabiliyor." diyerek, Akdeniz anemisinin Türkiye'deki dağılımını detaylandırdı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER