Ekonomi

Bağ Bozumu Sonrası "Kahk Tatlısı" Rüzgarı

Bağ bozumu sonrası anneler kahk tatlısı için kazanları kaynatmaya başladı. Peki bu eşsiz lezzet nedir ve neden bu kadar seviliyor?

Bağ Bozumu Sonrası "Kahk Tatlısı" Rüzgarı
04-10-2023 12:52

Sason’da Bağ Bozumu Sonrası Geleneksel Lezzet: Kahk Tatlısı

Sason ilçesinde bağ bozumu sonrası, soğuyan havalarla birlikte pekmezden yapılan "kahk" adlı tatlı, yöre halkının sofrasında yerini alıyor. Sadece bu bölgeye has olan kahk tatlısı, sonbaharın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yöresel Bir Tatlı: Kahk

Yörede, bağ bozumunun ardından kışlık yiyecekler arasında pekmez en öne çıkanlardan. Ancak pekmez sadece kahvaltıda değil, kahk tatlısında da başrolü oynuyor. Batman ve çevre illerde farklı isimlerle anılsa da, bu pekmezli tatlıya "kahk" ismi veriliyor. Özellikle soğuk kış aylarında vücudu sıcak tutmasıyla bilinen kahk, hem lezzetli hem de besleyici bir özellik taşıyor.

Hacer Bozkurt'tan Kahk Tarifi

İlçede her evde kahk tatlısının kaynadığını söyleyen Hacer Bozkurt, kahk yapımının püf noktalarını şöyle açıklıyor: “Üzüm hasadıyla elde ettiğimiz şıraları iki gün boyunca kaynatıp pekmez haline getiriyoruz. Hazırladığımız hamura ceviz ekleyip, kaynayan pekmez kazanına bırakıyoruz. Bir saat pişirdikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Kahk, bu yöreye has bir tatlıdır ve diğer bölgelerde pek bilinmez. Hem çok sağlıklıdır hem de kışın sizi sıcak tutar.”

Yöre Dışında Kahk Sevdası

Mehmet Bozkurt, farklı şehirlerde yaşayan gençlerin bu özgün tatlının peşinden Sason'a geldiğini belirtiyor. Gençler, sonbaharda Sason'a dönüp annelerinden bu tatlıyı yapmalarını istiyorlar, çünkü başka hiçbir yerde aynı lezzeti bulamıyorlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER