Gündem

Baharın Gelişi Onlara Ekmek Kapısı

Baharın Gelişi Onlara Ekmek Kapısı
11-03-2021 22:26

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin kırsalında her yıl bahar aylarının gelişiyle kendiliğinden toprakta yeşeren doğal bitkiler yoksul alilerin geçimine katkı sunuyor.

Özelikle; volkanik Karacadağ bölgesinde her bahar ayında yeşeren yaklaşık iki ay boyunca toplanan kenger bitkisi ile genelde kırsal alanın her bölgesinde kendiliğinden oluşan rüşvat, yarpuz, agbandır ve benzeri doğal bitkileri toplayan Siverekli genç kızlar ve kadınlar topladıkları bitkileri pazarcılara satarak aile geçimlerine katkıda bulunuyorlar.

İki ay boyunca kırsal mahallelerden topladıkları bitkileri satıp aile bütçelerine katkıda bulunduklarını belirten Elif topal,” Her yıl bahar aylarında özelikle eski bir yanardağ olan Karacadağ bölgesinde yeşeren kenger bitkisi ile Karacadağ eteklerinde yeşeren doğal bitkileri topluyoruz. Bazen kırsal mahalle kadınlarıyla bir araya gelip ikili, üçer guruplar halinde bu bitkileri topluyoruz. Özelikle kenger bitkisi daha çok zahmetli toplanıyor, demir bir kazıkla kenger bitkisini topluyoruz topladığımız bitkileri kırsal mahalleye gelip bizden toptan alan bitki satıcılarına verip aile bütçemize katkıda bulunuyoruz” dedi

Siverek ilçesinde her bahar ayının gelişiyle birlikte özelikle kırsal mahallerde yaşayan yüzlerce genç kız, kendiliğinden yeşeren doğal bitkileri satıp aile bütçelerine katkı sunuyorlar. Biti toplama süreleri yaklaşık iki ay olup bir yılda iki ay her gün bitki toplayan kadın ve genç kızların topladıkları bitkiler ilçe dışında yaşayan Sivereklilere yakınları tarafından kargo ile metropol şehirlere gönderiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER