Politika

Bakan Ersoy, Restorasyonu Tamamlanan Alaüddevle Cami’nin Açılışını Yaptı

Depremde zarar gören tarihi yapılar nasıl yeniden canlandırılıyor?

Bakan Ersoy, Restorasyonu Tamamlanan Alaüddevle Cami’nin Açılışını Yaptı
15-09-2024 17:00

Alaüddevle Camisi Yeniden İbadete Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören ve restore edilen tarihi Alaüddevle Camisi’nin açılışını gerçekleştirdi. 1048 yılına dayanan tarihi cami, Gaziantep’te önemli bir ibadet ve kültür mekanı olarak yeniden hizmete girdi. Açılışın ardından Bakan Ersoy ve kent protokolü, Cuma namazını bu tarihi camide kıldı.

2025 Yılına Kadar Tüm Restorasyonlar Tamamlanacak

Açılışta bir konuşma yapan Bakan Ersoy, depremden etkilenen bölgelerde kültürel mirasın hızlıca ayağa kaldırılması için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Bakan, "Depremin etkilediği 17 şehirde kültür varlıklarımızın restorasyonu için şantiyeler kuruldu. Hedefimiz 2025 yılına kadar tüm bu yapıları ihya etmek" dedi. Bakanlığın, tarihi eserlerin özgün yapısını koruyarak, geçmişle yarışacak şekilde restore ettiğini de vurguladı.

Minareler de Yeniden Ä°nÅŸa Edilecek

Bakan Ersoy, Alaüddevle Camisi’nin yanı sıra caminin minaresinin de büyük hasar gördüğünü ve onun da en kısa zamanda restore edileceğini belirtti. Minarede yapılan taş onarımlarının devam ettiğini ifade eden Ersoy, caminin tarihi dokusuna uygun bir şekilde ayağa kalktığını söyledi.

Sabun ve Pekmez Hanı Açılışı da Gerçekleşti

Bakan Ersoy, Alaüddevle Camisi açılışının ardından Sabun ve Pekmez Hanı'nın da restorasyon sonrası açılışını yaptı. Handa incelemelerde bulunan Bakan, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunmasına yönelik çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti. Handa, geleneksel sabun ve pekmez üretim süreçleri sergilenecek.

Tarihi Mirası Korumak İçin Büyük Adımlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem bölgesindeki kültürel varlıkların korunması için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bakan Ersoy, Gaziantep ve çevre illerdeki birçok tarihi yapının restore edildiğini ve bu çalışmaların bölgenin turizm potansiyelini artıracağını belirtti.

Gaziantep’te Kültür ve Turizm Canlanıyor

Deprem sonrası büyük hasar gören kültürel yapılar, yapılan restorasyon çalışmaları ile yeniden hayat buluyor. Bu restorasyonlar, sadece Gaziantep için değil, Türkiye'nin kültürel mirası için de büyük önem taşıyor. 2025 yılına kadar tüm bu çalışmaların tamamlanması planlanıyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER