Ekonomi

Bakan Şimşek: KKM Stoku TL Bazında 47 Haftadır Gerileyerek 1,5 Trilyon Lira Azaldı

Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun azalışı Türk ekonomisinde ne anlama geliyor? Bu süreç nasıl ilerledi?

Bakan Şimşek: KKM Stoku TL Bazında 47 Haftadır Gerileyerek 1,5 Trilyon Lira Azaldı
20-07-2024 12:30
ANKARA

KKM Stokundaki Düşüş ve Ekonomik Dengelenme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM stokunun Türk lirası bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,5 trilyon lira azaldığını açıkladı. Bu düşüş, Türk lirasına olan güvenin artışıyla paralel olarak gerçekleşti.

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, programlarının önemli amaçlarından biri olan KKM hesaplarının kademeli olarak azaltılmasında ciddi bir mesafe aldıklarını belirtti.

Türk Lirasına Güven ve Finansal İstikrar

Bakan Şimşek, ekonomide dengelenmenin, dış kaynak girişinin hızlanmasının, portföy tercihlerinin liraya yönelmesinin ve rezervlerin artmasıyla birlikte finansal istikrarın daha da güçlendiğini vurguladı. KKM stokundaki bu azalış, Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payının 19 puanın üzerinde artarak yüzde 51,2 seviyesine ulaşmasını sağladı.

"KKM'nin payı azalırken Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı 19 puanın üzerinde artarak yüzde 51,2 seviyesine ulaştı."

Yeni Politikalar ve Beklentiler

Şimşek, döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması, firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasının sona ermesi ve bireysel KKM hesaplarının stopaja tabi olması gibi yeni politikaların, bu sürecin hızlanmasını beklediklerini ifade etti. Bu politikalar, makro finansal istikrarı güçlendirmeyi ve ekonominin daha dayanıklı hale gelmesini amaçlıyor.

"Uyguladığımız politikalarla makro finansal istikrar güçleniyor ve ekonomimiz daha dayanıklı hale geliyor."

Bakan Şimşek'in açıklamaları, Türk lirasının değer kazanması ve ekonominin sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmesi adına atılan adımların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki, bu süreç devam ederken hangi adımlar atılacak? Ekonomik istikrarın kalıcı hale gelmesi için neler yapılmalı?

Türk lirasına güvenin artması, ekonomide sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması ve finansal istikrarın korunması için alınacak yeni tedbirler ve politikalar merakla bekleniyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER