Gündem

Bilecik'te Kadir Gecesi Geleneği: "Kadir Pilavı" Yıllardır Devam Ediyor

Söğüt'te Dursun Fakıh Türbesinde Yüzyıllık Geleneğin İzleri

Bilecik'te Kadir Gecesi Geleneği: "Kadir Pilavı" Yıllardır Devam Ediyor
06-04-2024 11:45
BİLECİK

Kadir Gecesi'nde Özel Bir Ritüel: Kadir Pilavı

Bilecik'in Söğüt ilçesindeki Osmanlı'nın ilk kadısı Dursun Fakıh'ın türbesinde, yaklaşık 700 yıldır devam eden bir geleneğin izleri var. Peki, bu geleneğin temel unsurları nelerdir?

Kadir Gecesi'nde türbede aşevinde pişirilen pilav, teravih namazı sonrası ziyaretçilere ikram ediliyor.

Geleneksel Dua ve Ziyaretler

Yıllardan beri bu geleneği yaşatan türbeye gelenler, sadece pilavın tadını çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda dua ediyorlar. Peki, ziyaretçilerin bu özel gece için yaptığı dualar nelerdir?

Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, Kadir Gecesi'nin Türk İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek, geleneğin bölge sakinlerinin yoğun ilgisiyle sürdüğünü vurguladı.

Geleneksel Pilavın Önemi

Küre Dursun Fakıh Derneği Başkanı İbrahim Göğercin, bu geleneği 700 yıldır yaşatmaya çalıştıklarını belirtti. Peki, pilav geleneği ne zaman ve nasıl başlamıştır?

Göğercin, sadece bulgur pilavını Kadir Gecesi'nde pişirip dağıttıklarını ve bu geleneğin manevi bir birliktelik sağladığını ifade etti.

Bölgenin Kültürel Önemi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, Bilecik ve çevresinin eski Türk yerleşimi olması ve Orta Asya Türk kültürüne dair anıların yaşatılması noktasında öne çıktığını belirtti. Peki, bu bölgenin kültürel önemi nedir? AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER