Ekonomi

Bu Mesleğin Son Varisleri

Bir meslek nasıl oluyor da yeni ustalar çıkartamıyor? Unutulmaya ve eskimeye yüz tutan bu meslek hangisi? Bu ve bunun gibi bir çok sorunun cevabı bu haberde...

Bu Mesleğin Son Varisleri
08-09-2023 20:05

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde uzun yıllardır demircilik yapan Hasan Arıkboğa gazetemize demircilik mesleğinin sıkınıtılarından bahsetti.

Uzun yıllardır Kemaliye Çarşısında “ halk deyimiyle” (Şeytan Küçesinde) demircilik yapan Hasan Arıkboğa, bu meseleğe küçüklükten beri başladığını söyledi. Mesleğinin çok zor olduğunu belirten Arıkboğa, özellikle yaz aylarının sıcak geçmesinden dolayı daha da zorlaştığını ifade etti. Demirciliğin kültürümüzdeki önemine değinen Hasan Arıkboğa, maalesef bu mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Unutlumaya yüz Tutuluyor

Demircilik mesleği kültürümüzde önemli bir yere sahip. Gelişen teknoloji ve değişen hayat şartları nedeniyle bu meslek eski önemi kaybediyor. Bu konudan çok yakınan demir ustaları, bu mesleğe dair yeni ustalar yetiştirilmezse  unutulacağından endişe ediyorlar.

Değişen hayat şartları bu mesleğin popüleritesini azaltıyor

Bu konuda muhabirimize konuşan Hasan Arıkboğa şunları dile getirdi:

“Demircilik bizlere atalarımızdan kalan köklü bir kültürün ekonomik ayağıdır. Demircilik mesleğinin çok eskilere dayandığını herkes bilir, fakat değişen ve dönüşen yeni dünyada hayat koşulları bu mesleğin daha da gelişmesine pek de olanak sağlamıyor. Değişen hayat şartları demir ustalarının yetişmesine olanak tanımaması bizleri endişelendirmektedir. Böylesi köklü bir mesleğin unutulmaya yüz tutması kabul edilir bir durum değil. Bu mesleğin son ustaları sanırım bizim nesil bizden sonraki nesil bu mesleği bilmeyecek bile.” Dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER