Ekonomi

Buğdayda İthalat Yasağı 15 Ekim'den Önce Kaldırılmayacak

Hasat Dönemi ve Üretici Menfaatleri: Buğday İthalatı Neden Yasak?

Buğdayda İthalat Yasağı 15 Ekim'den Önce Kaldırılmayacak
14-07-2024 15:00
ANKARA

İthalat Yasağının Ardındaki Gerekçeler

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, 15 Ekim'e kadar sürecek buğday ithalat yasağının kesinlikle esnetilmeyeceğini belirtti. Güldal, "Hasat döneminin bitmesi ve üreticilerin ürünlerinin ticarete konu edilmesi sürecinden önce bu yasak esnetilmeyecek," dedi.

Üreticilerin Menfaatleri Nasıl Korunuyor?

Güldal, bu tedbirlerin amacının hasat döneminde üreticilerin menfaatlerini korumak olduğunu dile getirdi. "Hiçbir şekilde buğday ve arpa ithal etmiyoruz. Son günlerde sektörde bu tarihin öne çekildiğine yönelik söylentiler var. Ancak bu kesinlikle doğru değil," ifadelerini kullandı.

İhracat Kısıtlamalarının Kaldırılması

Geçmiş dönemlerde Türkiye'nin iç arz güvenliğini sağlamak için ihracat kısıtlamaları getirildiğini hatırlatan Güldal, "2024 hasat döneminde bu ihracat kısıtlamalarını kaldırdık. Yaklaşık 300 bin ton makarnalık buğday, ekmeklik buğday ve arpa olarak son 1 ayda ihracatımız gerçekleşti," dedi. Bu adım, üreticilerin korunması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

Un İhracatında Yeni Dönem

Yerli buğdaydan un ihracatının da kısıtlandığını belirten Güldal, bu kısıtlamanın da şu an kaldırıldığını açıkladı. Güldal, "Buğdaydan un yaparak yurt dışına, herhangi bir ithalat gerekliliği olmadan ihracat yapabilme olanağı getirildi," dedi.

Arz Fazlası Ürünlerin İhracatı

Güldal, arz fazlası ürünlerin yurt dışına gitmesine imkan tanındığını belirterek, "Makarnalık ve ekmeklik buğdayda ve arpada ülkemizin menfaatlerini koruyacak fiyatlarla yurt dışına satışlar gerçekleşiyor. İhracat kısıtlarının esnetilmesinde herhangi bir tarih yok. Arz fazlası ürünümüzün yurt dışına gitmesine imkan veriyoruz," dedi.

Türkiye'nin iç arz güvenliğini tehdit etmeyecek boyuta ulaşana kadar ihracatın devam edeceğini belirten Güldal, "Bu miktara ulaştığımızda ihracat sınırlaması getirmiş oluyoruz," ifadelerini kullandı.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER