Gündem

Çevreci Tarımdan Elde Edilen Pamuk, Kıyafet Üretiminde Kullanılacak

Adana'da bir denim firması, sürdürülebilir ham madde kullanımı için önemli bir adım attı. Peki, bu yenilikçi yaklaşım nasıl bir dönüşüm sağlayacak?

Çevreci Tarımdan Elde Edilen Pamuk, Kıyafet Üretiminde Kullanılacak
30-06-2024 12:15
ADANA

Yerel Üretime Geçiş: İthalattan Ekim Alanlarına

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Realteks firması, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli bir karar aldı. Firma, rejeneratif pamuk ihtiyacını Avustralya ve Brezilya'dan ithal etmek yerine, yerel çiftçilerle işbirliği yaparak Çukurova'da üretmeye başladı. Karataş ilçesindeki 17 dönümlük pilot ekim alanında çalışmalarını sürdüren firma, olumlu sonuçlar alındığında ekim alanını genişletmeyi planlıyor.

Mahir Tulay, Realteks Genel Müdürü “Yıllardır doğaya duyarlılık konuları pek had safhada değildi ama son yıllarda bu konular daha fazla gündeme gelmeye başladı. Biz de kendimize bu hedefleri koyduk.” 

Rejeneratif Pamuk Üretiminde İlk Adımlar

Realteks Genel Müdürü Mahir Tulay, üretimde yalnızca kalitenin önemli olmadığını, aynı zamanda çevreye duyarlılığın da öncelikli hedefler arasında olduğunu belirtti. Tulay, “Pamuklarda yetiştirilirken çok fazla su kullanımı, kimyasallar ve gübreler var. Bunların hepsi doğaya zarar veren şeyler. Biz de bunları kendimize hedef seçtik. Kendi pamuğumuzu rejeneratif olarak çiftçilerimizle beraber el birliğiyle üretmeye karar verdik. Bu sene de bunun ilk adımını attık.” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir Üretim Hedefi

Realteks, rejeneratif pamuk üretimi için Karataş ilçesinde bir çiftçiyle işbirliği yaptı. Tulay, rejeneratif pamuk ile birlikte sulama miktarını, gübre ve ilaç kullanımını mümkün olduğunca azaltmak için çalıştıklarını söyledi. Firmanın hedefi, sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturarak, çevreye zarar vermeyen pamuk üretimini arttırmak.

“Realteks olarak hedefimiz sürdürülebilir bir üretim yapmak. Ham madde pamuk da en önemli etken. İnşallah kısmet olursa önümüzdeki senelerde daha fazla miktarda rejeneratif pamuğumuzu el birliğiyle üreteceğiz ve rejeneratif pamuğu üretim bandımıza sokacağız.” - Mahir Tulay

Yerel Ekonomi ve Çevreye Katkı

Yerel üretimle birlikte hem çevreye duyarlı üretim sağlanacak hem de bölge ekonomisine katkı sağlanacak. Realteks'in bu adımı, diğer firmalar için de örnek teşkil edebilir ve sürdürülebilirlik konusunda farkındalığın artmasına katkıda bulunabilir.

Bu yenilikçi girişim, çevreci tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve pamuk üretiminde sürdürülebilirlik standartlarının yükseltilmesi açısından büyük önem taşıyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER